Трябва да се подготвим за преминаване на матурите от хартиен

...
Трябва да се подготвим за преминаване на матурите от хартиен
Коментари Харесай

Министър Цоков: Образователната система се подготвя за преминаване към електронни матури 


Трябва да се подготвим за прекосяване на матурите от книжен на електронен вид, съобщи служебният министър на образованието Галин Цоков в ефира на bTV.

Обсъждаме матурите да стартират последователно да се ползват на електронни устройства, по този начин както е при матурата по осведомителни технологии, сподели Цоков и добави, че в доста страни това към този момент е реалност. Нашата просветителна система последователно би трябвало да се приготви за това, тъй като тогава няма да има неточности, означи Цоков.


Трябва да се опитва в пробни матури, би трябвало да има необятен разговор с родителите, с цел да се вземе сходно решение, тъй като това значи в допълнение съоръжение на учебното заведение със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестванията и обезпечаване на електронна среда, означи Галин Цоков.

В над 750 учебни заведения в цялата страна се организират матури, работи се при недостиг на време, за 15-20 минути би трябвало да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно учебно заведение, изясни процеса служебният учебен министър. Той сподели, че пред шефовете е очебийно да бъдат деликатни във връзка с разпечатването на материалите на изпитите. Ще създадем повсеместен разбор на матурите и на външното оценяване, с цел да се вземат решения в бъдеще, съобщи Цоков.

По отношение на измененията при националното външно оценяване просветителният министър изрази вяра да има по-високи резултати на тези изпити, най-много на база на това, че учениците ще бъдат по-спокойни, тъй като ще имат 15 минути повече по време на първия модул по български език и литература.

Разделянето на датите на изпитите на националното външно оценяване и изпитите след 10-ти клас съгласно министър Цоков ще даде по-голямо успокоение на квесторите, които в един ден трябваше да вършат два изпита. Учениците ще имат и една седмица повече за подготовка за националното външно оценяване след седми клас, сподели Цоков.


Относно днешната матура за четвъртокласниците Галин Цоков напомни, че тя стартира в 10:00 ч. и ще бъде с дълготрайност от 60 минути. Четвъртокласниците се показват доста добре, демонстрират резултатите от интернационалните сравнителни изследвания, съобщи Цоков

За заплатите в системата на висшето обучение служебният министър напомни, че към този момент са преведени два транша към университетите, а последният би трябвало да бъде преведен към края на юни. Министърът увери, че средства ще бъдат открити, тъй като за това са се подписали представители на всички парламентарно показани политически сили, дружно със синдикатите и служебния министър на финансите.

Пари ще бъдат открити, това е уверението на политиците, на служебната власт, само че и, уповавам се, на идващото постоянно държавно управление, съобщи служебният министър на образованието.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР