Трябва да се опитаме да ремонтираме нашата здравна система, защото

...
Трябва да се опитаме да ремонтираме нашата здравна система, защото
Коментари Харесай

Мангъров обясни как да се реформира здравната система

Трябва да се опитаме да ремонтираме нашата здравна система, тъй като се оказа, че тя не работи както би трябвало. Това сподели доцент Атанас Мангъров, лидер на листата на АБВ в 3-ти МИР - Варна и в 23-ти МИР София-град, по време на визитата си в Бургас, съобщи „ Фокус “. Според доцент Мангъров стъпките, които би трябвало да се създадат в тази тенденция, са няколко.
„ На първо място, би трябвало да се раздели заплащането на медицинския труд от заплащането на цената на лекуването. В момента всички фокуси, които се вършат в здравната каса, имат за цел да действат колкото се може повече скъпи клинични пътеки, които да се изработят по допустимо най-евтиния метод - по този начин остават повече пари за изпълнителите. Заплащането на лекарския, сестринския и всеки различен медицински труд, би трябвало да бъде настрана от възнаграждение цената на лекуването. Ако това се осъществя, 90 на 100 от частните лечебни заведения ще излязат от играта “, уточни доцент Мангъров.
 Доцент Мангъров: Не е редно частни лечебни заведения да вземат пари от Здравната каса (ВИДЕО) Доцент Мангъров: Не е редно частни лечебни заведения да вземат пари от Здравната каса (ВИДЕО)
Здравната система в България е генетически повредена. Нейният план е сгрешен в основата си. Първото нещо, което би трябвало да се промени,...
На второ място, съгласно него, би трябвало да се промени методът на финансиране на здравната система. „ За момента тя се финансира посредством здравни осигуровки, вследствие на което близо 1,4 милиона души не си заплащат осигуровките – това са хора, които лежат на гърба на другите. Ние считаме, че здравната система би трябвало да се финансира посредством налозите, както е в 11 други страни от Европейския съюз, в това число Италия, Финландия, Швеция и други “, добави доцент Мангъров.
По думите му третото, което би трябвало да се направи, е да се изготви здравна карта, която да показва от какъв брой лечебни заведения за болнична помощ има потребност, от какъв брой лекарски практики – общи и профилирани в доболничната помощ, от какъв брой лаборатории и други.
„ Така единствено те ще имат право да работят с фондовете, събиращи налози, а всички останали, които желаят да бъдат частници, могат да си работят независимо. Ако желаят, да създадат частни осигурителни фондове, само че не по този начин, както стана с пенсионното обезпечаване – страната да им построява сякаш частни пенсионни фондове, които се оказа, че служат единствено да обезпечават заплатите на управлението “, добави доцент Мангъров.
Той счита също, че би трябвало доболничната помощ да бъде проведена към многопрофилните лечебни заведения или в задоволително огромни извънболнични центрове, които да са в положение да обезпечават наряди 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. „ По системата, която работи сега, на процедура, в почивните дни персонални лекари няма. Те употребяват едни измислени здравни центрове, където работят против непретенциозно заплащане, чиято активност се свежда до това всеки по-тежко болен в празничните дни да бъде насочван към болница. Тоест би трябвало да има взаимоотношение сред болничната и доболничната помощ. Основата доктрина на нашето опазване на здравето, че болничната и доболничната помощ са обособени, би трябвало да се отстрани “, разяснява още доцент Атанас Мангъров.
 Доцент Мангъров уточни за какво се тормози от коронавирусните ваксини (ВИДЕО) Доцент Мангъров уточни за какво се тормози от коронавирусните ваксини (ВИДЕО)
Не мога да отговоря за какво не се вършат аутопсии на починалите от ковид. Но в нашата болница нито един пациент, стигнал до летален...
Другото значимо, съгласно него, което би трябвало да се промени, е методът по който специализират младите лекари. „ Това сега е доста мъчно. Често се постанова на младите лекари да отпътуват за чужбина, с цел да могат да получат компетентност. Сега, с цел да се запише някой да придобие компетентност, той би трябвало да напусне работата си, да отиде в някоя университетска болница, която да му заплаща най-малко 2 междинни работни заплати. Оказва се, че той като новобранец, в забележителна част от случаите, ще получава повече заплащане, в сравнение с хора, които са в същата болница, само че с доста по-голям стаж. В резултат на това всички го гледат на погрешно и го употребяват като машина за писане на документи “, уточни доцент Мангъров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР