Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген

...
Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген
Коментари Харесай

Мецола: Приемливо решение за Шенген до края на годината

Трябва да се чака позитивно решение за разширението на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (до края на годината).

Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола пред кореспондентите от Европейския нюзрум - платформа за съдействие сред 21 европейски новинарски организации.

Очаквате и заслужавате това от 2011 година, обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и чакам да има " задоволително решение ", разясни Мецола. 

По нейните думи миграцията е изключително сензитивен въпрос и наподобява решенията би трябвало да се търсят с болшинство, а не с единогласие. Тя означи, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, Европейски Съюз не може да откри излаз. Трябва да няма блокиращо болшинство в Съвета на Европейски Съюз, уверена съм и съм оптимист, че ще се откри решение на тези въпроси, добави тя.

Поискахме лист на вътрешните гранични инспекции в Европейски Съюз и се оказа, че са повече от очкваното. Вътрешните граници се затварят, тъй като политиката за защитата на външните граници не работи добре, разяснява Мецола. Според нея, в случай че на външните граници се вършат нужните инспекции на пътуващите, няма да има потребност да се възвръщат вътрешни граници. Решенията би трябвало да бъдат законодателни, а не политически, настоя тя.

Мецола съобщи, че чака доста сложна акция за изборите за евродепутати през юни следващата година. Тя не бе сигурна дали още веднъж ще има водещи претенденти за ръководител на Европейската комисия. Мецола даде висока оценка за работата на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Фон дер Лайен не беше елементарен, тя е първата жена ръководител на комисията и се оправи доста добре, заключи Мецола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР