Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които

...
Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които
Коментари Харесай

Стефан Амар: Вече има повече убити израелци, отколкото при всички терористични атентати, извършени от “Хамас”

" Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които се изправят с лимитирани средства против войска, която е считана за една от най-хубавите в света, знаейки, че вървят към съвсем сигурна гибел. За израелците контузията е голяма. Никога и в най-лошите си кошмари те не биха си показали подобен сюжет. Това е невиждан неуспех за генералния щаб на Цахал и тежък удар за премиера Нетаняху, който твърди, че е гарантът за сигурността на израелците. Отговорът на Израел евентуално също ще бъде невиждан ", това споделя в изявление за " Фигаро " Стефан Амар, публицист, който живее в Йерусалим от 15 години.

Той е създател на книгата Le grand secret d`Israël, pourquoi il n`y aura pas d`État palestinien (Голямата загадка на Израел, за какво няма да има палестинска страна, изд. l`Observatoire, 2018 г.).

Относно това по какъв начин ще окачестви офанзивата на “Хамас ” против Израел, той дава отговор, че може да се назова " терористична ".

  " Така е, тъй като e ориентирана против цивилни, постоянно убити от упор. Нищо не предвещаваше такава експанзия ", споделя той.

" На първо място, човешките жертви наподобяват ужасяващи. Вече има повече убити израелци, в сравнение с при всички терористични атентати, осъществени от “Хамас ” или други палестински групировки, взети дружно, през последните двадесет години. Начинът на деяние също е невъобразим. Той демонстрира впечатляващо тактическо майсторство и съвършена съгласуваност. Трябва да се обмисли дързостта на тези ислямистки бойци, които се изправят с лимитирани средства против войска, която е считана за една от най-хубавите в света, знаейки, че вървят към съвсем сигурна гибел. За израелците контузията е голяма. Никога и в най-лошите си кошмари те не биха си показали подобен сюжет ", добавя още той.. 

Относно ролята на Иран, той споделя, че на този стадий е мъчно да се каже, каква тъкмо е тя.

" Но Иран, който поддържа “Хамас ” в необичаен съюз сред ислямисти шиити и сунити, има огромен интерес да провокира пожар в района. Защото Израел и Саудитска Арабия са на път да подпишат съглашение за нормализация. Антъни Блинкен се очакваше в района към края на месеца, с цел да завърши договарянията. Това доближаване сред Израел и Саудитска Арабия, която е страж на светите места на исляма, дискредитира битката против еврейската страна в името на отбраната на ислямската нация. Ако Саудитска Арабия одобри еврейска страна в Близкия изток със столица Йерусалим и надзор на Еспланадата на джамиите, каква легитимност имат “Хамас ” и Иран, с цел да проповядват заличаване на “ционистката страна ”? ".

" Израелците се тревожат преди всичко от протест на палестинците на Западния бряг на река Йордан, даже палестинците в Израел, какъвто беше казусът напролет на 2021 година В районен проект главната опасност идва от юг, от Ливан, с “Хизбула ”, която е финансирана от Иран. Израелците прочее чакаха по-скоро офанзива оттова, в сравнение с от Газа. През последните месеци “Хизбула ” зачести провокациите и войнствените изказване против Израел. За разлика от “Хамас ”, тя има цялостна независимост на придвижване и ударна мощ, почтена за същинска войска. Ако това придвижване в действителност се намеси, спорът ще придобие напълно друго измерение ", споделя той.

Източник: " "

Превод от френски: Галя Дачкова
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР