"Трябва да се облекчи животът на хората с Даун в

...
"Трябва да се облекчи животът на хората с Даун в
Коментари Харесай

Майката на Мими дарява средства за построяването на център за деца с Даун

"Трябва да се облекчи животът на хората с Даун в България, би трябвало да се откри решение на казуса с медикаментите за болните деца”, сподели в предаването „ Тази събота” по бТВ Надя Мирчева, майката на умрялата Мими.

„ За Мими заприказва цяла България. Може би това ще помогне да се подредят тези административни парадокси. Искаме най-малкото, когато се роди едно дете с проблем – със синдром на Даун или друго увреждане, то да бъде признато почтено. Лекарите да не произнасят присъди от сорта: „ От това човек няма да стане, остави го, не си усложнявай живота”, разяснява Тони Маринова, ръководител на съдружие „ Синдром на Даун”.

Надя призна, че е чувала тези думи. От отдел „ Закрила на детето” е чувала, че средата в дома ѝ не е подобаваща и детето е в риск от занемаряване, тъй като има плесен в банята.

Тони Маринова даде образец и с различен парадокс – майките на деца с Даун години наред не могат да станат персонални асистенти на децата си.

„ Много обичаме да споделяме, че няма пари. Не, няма организация на тези пари, няма човечност. В България казусът не са парите, а човещината. Ако има индивиди, ще има и работещи институции”, съобщи Маринова.

140 хиляди лева от дарителската сметка за лекуването на 6-годишната Мими в чужбина, което не се осъществя, майка ѝ ще подари за създаване на прекрасен център за децата с Даун, какъвто страната по този начин и не построи.

Министърът на опазването на здравето даде обещание, че другата седмица ще одобри родителите заболели деца на среща. Те обаче възнамеряват да излязат на митинг на 11 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР