Трябва да се направи така, че да не се създава

...
Трябва да се направи така, че да не се създава
Коментари Харесай

Кантарджиев: Без паника за коклюша, не е нужно да се затваряме

Трябва да се направи по този начин, че да не се основава суматоха заради коклюша. Ако бъде оповестена зараза - не би трябвало да се затваряме и дистанцираме. А законът развързва ръцете на здравния министър и не може без смяна на наредбите със заповед да подреди смяна в имунизационния календар.

Това съобщи някогашният шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) и сегашен съветник по имунизирането в Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред bTV за разпространяването на коклюша в страната и ограниченията против болестта.

Той изясни, че би трябвало да се чуе мнението на експертния съвет по имунизациите, съвета по педиатрия, по-късно има интервал на публично разискване за мнението на лекарски колективи и наставнически организации за слагане на имунизациите за коклюш за бебета на месец и половина. Дали бебето ще е на месец и половина или два месеца, няма никакво значение, уточни проф. Кантарджиев. Той предизвести да се пазят новородените деца.

По думите му даването на антибиотик две седмици след припадък на кашлица няма никакво деяние. Затова би трябвало да се даде антибиотик рано, по епидемиологични показания и профилактиката, която може да се направи още веднъж с антибиотик.

Според него имунизацията за коклюш не защищава от заразяване. Все отново проф. Кантарджиев увери, че ситуацията е спокойна, хората да не се плашат, а да разчитат на имунизациите и на профилактиката с антибиотиците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР