Трябва да се направи поправка на поправката, с която се

...
Трябва да се направи поправка на поправката, с която се
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата предрече апокалипсис с делата им след закриването

Трябва да се направи корекция на поправката, с която се закриват спецсъдът и профилираната прокуратурата. В противоположен случай ще настане безпорядък и останалите органи на правосъдната власт няма да се в положение да поемат делата, нито пък самата спецпрокуратура да им ги изпрати в плануваните периоди.

Това съобщи в четвъртък шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Преди няколко седмици Народното събрание гласоподава дефинитивно закриването на спецправосъдието. Поправките плануват всички висящи каузи да се довършат от две софийски съдилища – градският и апелативният. Тези, които не са почнали, би трябвало да се изпратят в окръжните съдилища по места. Недовършените прокурорски следствия също би трябвало да бъдат изпратени на други магистрати.

Според Мадждарова огромният проблем е в късия период, който е даден за изпращането на делата. Тя изясни, че съгласно признатия закон след 27 юли материалите би трябвало да бъдат разпратени из страната като за това е дадена една седмица. Според нея това е невероятно, тъй като срокът е прекомерно пай. За интервала 26 април - 26 май в спецпрокуратурата са формирани 121 нови производства, толкоз евентуално ще са и през идващите два месеца преди закриването да влезе в действие, изясни тя. През това време обаче тази конструкция си остава способена да проверява редица закононарушения и няма по какъв начин делата да бъдат пренасочвани. Може да се стигне до неуместната обстановка едно дело да бъде формирано там на 27 юли, а ден по-късно да се наложи да бъде изпратено в друга прокуратура.

Според ръководителя на апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов изпращането на едно към този момент формирано дело лишава най-малко седмица, с цел да се опишат всички документи. След това материалите се изпращат на различен проверяващ, който пък имал потребност от към месец да се запознае с него. По думите целият развой, с цел да се задвижи още веднъж производството отнемал 4-5 месеца, а има най-малко 800 такива каузи.

От спецпрокуратурата настояха за нови промени в закона, с които да се удължи срокът на шест месеца.

" Както виждате, отвличанията започнаха, криминногенната конюнктура става все по-зле ", съобщи Ангелов, евентуално намеквайки. По този случай е формирано дело, само че към този момент и полиция, и прокуратура настояват, че няма безапелационни доказателства, че мъжът е бил похитен.

Тезата за влошената криминогенна конюнктура се повтаря от основния прокурор Иван Гешев от месеци. Той твърди, че равнищата на престъпността у нас са още веднъж като през 90-те години.

Всява се суматоха бе да има причина за това, съобщи в отговор правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя съобщи, че самият Висш правосъден съвет и прокуратурите трябвало да трансформират разпоредбите за изпращане на делата.

" Закриването на правосъдни органи не е лесна задача, само че това е нещо, което би трябвало да бъде свършено ", съобщи тя.

Тя съобщи, че е подготвена на разговор, само че все още нямало предложение за " корекция на поправката ", което да се разисква.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР