Трябва да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена,

...
Трябва да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена,
Коментари Харесай

Акад. Денков: Трябва да минимизираме социалната цена на зеления преход

Трябва да се минимизират всички опасности, свързани със обществената цена, която българските жители би трябвало да платят за реализирането на зеления преход. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Премиерът дефинира като доста стегната, делова и съдържателна срещата си с комисаря по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. В диалозите са наранени някои от най-важните проблеми при зеления преход, качеството на въздуха, метода по който се правят оценка локалните налози свързани с отпадъците, в резюме засегнахме тематиката с Автомагистрала “Струма ”.

Акад. Денков съобщи, че процедурите по оценяването на вредите от бедствието по Черноморието са стартирали. Премиерът изясни, че има избрани правила и Европейска комисия отпуска средства, в случай че вредите са над избрана сума. „ Това е част от задачата, която сега организираме “, разкри той.

На въпрос дали можем да загубим пари по ПВУ във връзка със зеления преход, той уточни: „ Ние към този момент загубихме към 200 млн. лева в края на 2022 година, тъй като не бяха готови териториални проекти “.

Акад. Денков увери, че още от встъпването си в служба те са подготвили нови териториални проекти, само че последващите стъпки са по-трудни. Според него да се проведат договаряния с хората точно в тези райони, които ще бъдат наранени, с цел да се види по какъв начин да се минимизират всички опасности свързани със обществената цена на прехода, само че и също така да се оцени по какъв начин е най-необходимо да се употребяват средствата, които са налице и са обилни.

„ Нашият въпрос през днешния ден е по какъв начин ние да изпълним този равномерен преход, при който последователно да бъдат понижени мощностите и в това време да бъдат употребявани средствата, с цел да се защитят хората, които ще бъдат наранени, само че и да развием тези райони с новите технологии, които ще ги създадат едни най-технологичните и най-модерните райони в нашата част на Европа. Това е допустимо и може да стане единствено в случай че ние наваксаме това забавяне и използваме опциите, които се дават от европейските механизми ”, разяснява акад. Денков.

Според него алтернативата при безучастие е да загубим близо милиард и половина лв.. „ Това ще има директно отражение върху хората, с които сега беседваме. Има всички шансове да успеем да се убедим взаимно, че това е пътят на развиване на районите, това е изключителна опция предоставена с помощта на европейските фондове, която има грижа за хората и която ще даде напълно различен профил на тяхното развиване ”, счита той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР