Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той

...
Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той
Коментари Харесай

Лицензи и изпити за имами като мярка срещу радикализацията обмисля Каракачанов

" Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той да образова фрагментите си по образователна система, одобрена от Министерството на образованието. Всеки един български жител, приключил другаде, би трябвало да минава за лицензиране през просветителното министерство, с цел да получи правото да преподава ".

Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов по време на XIII-та Международна конференция " Тероризъм и електронни медии ". Каракачанов ще предложи на държавното управление и Народното събрание да бъдат направени промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието като част от ограниченията за битка с радикализацията.

 600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца
600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

Част от дипломите от Висшия ислямски институт са невалидни, изясни специалист

Ще бъдат взети и ограничения, свързани с финансирането на вероизповеданията. Имамите, които проповядват в този момент, ще минат изпит по новите условия.

Военният министър прикани религията да стои надалеч от политиката и опитите тя да бъде употребена за политика да се глобяват.

Каракачанов разяснява и отчета на ДАНС, съгласно който има опасност за териториалната целокупност на страната , като съобщи, че от дълго време има такива констатации.

Застрашените региони са тези с цигански гета и района на Родопите , тъй като там се настаняват имами, които проповядват този ислям.

 16 имами от Турция служат в българските джамии
16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови спънки вероизповеданията да се финансират от чужбина

По рано пред гостите и участниците в конференцията Каракачанов съобщи, че макар изхарчените средства и вложените старания, тероризмът продължава да е опасност. Той дефинира хакерските атаки като източник на неустойчивост и воденето на хибридни войни като предписание .

 Има 331 джамии без имами, там умерено влизат и проповядват радикалисти
Има 331 джамии без имами, там умерено влизат и проповядват радикалисти

Предупреди Недим Генджев

На конференцията взе участие и Владимир Козлов - заместник-директор на Федералното бюро по печата и всеобщите връзки на Руси я. Козлов съобщи, че звучи като абсурд, само че през днешния ден терористичните актове в Европа са намалели, спрямо интервала 70-88 г ., когато на континента е имало повече от 4800 настоящи терористи, а жертвите са към 2200.

В Русия терористичните актове са с 19% по малко през 2016 г . Той означи, че броят на действията понижава, само че се усилват суматохата и страхът.

Руският дипломат Анатолий Макаров прикани публицисти и политици да обединят напъните си, с цел да се предотврати радикализацията в обществото .

На форума участваха посланици на непознати страни у нас, народни представители от българския парламент, български и задгранични посетители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР