Трябва да се концентрираме да дадем и вземем максимума от

...
Трябва да се концентрираме да дадем и вземем максимума от
Коментари Харесай

Пламен Константинов: Европейското във Варна е първостепенно в тежката 2023 г.

Трябва да се концентрираме да дадем и вземем максимума от значимата предолимпийска година, а по-късно да гледаме дълготрайната вероятност
Пламен Константинов се завърна отпред на националния тим на България по волейбол за мъже. Той даде изявление за формалния уебсайт на Българската федерация по волейбол.

- Господин Константинов, и като дълготраен играч и капитан, и като дълготраен селекционер на България сигурно приемате националния тим като особено място, на което сте изживели едни от най-хубавите си спортни страсти. След завръщането ви като селекционер на мъжкия народен отбор сме щастливи да ви приветстваме с добре пристигнал вкъщи. Такова ли е възприятието в действителност - където и да сте по света, националният тим ли е мястото, което сърцето назовава " у дома "?

- Абсолютно. Това е и главната причина, заради която се съгласих да поема националния тим в един подобен комплициран интервал. Ако предлагането беше за различен народен тим, надали щях да откликна на поканата. Но за България не предстои на коментар и на спомагателни размисли, тъй като това е нашият си народен тим. На него всички сме му задължени. И би трябвало да поставим всички старания да създадем добра предолимпийска година.

- 2023 година е извънредно натоварена - Волейболна лига на нациите, Европейско състезание, на което сме домакини във Варна, и Олимпийска подготовка. Какви са обособените и каква е общата цел пред националния тим на България за мъже?

- В изразените предварителни мнения и отзиви от разнообразни треньори и експерти се говореше най-вече за дълготрайна тактика с концепцията, че идната година е невъзможна за националния ни тим да се класира на Олимпийски игри или да реализира добър резултат. Всички говореха за работа в дълготраен проект, където се вижда по-голяма вероятност. Аз обаче мисля, че сега дълготрайната вероятност би трябвало да бъде оставена на назад във времето и да се приказва единствено за идната година. Това е вярното. По време на предолимпийска година да приказваме за идващия олимпийски цикъл, съгласно мен е безсмислено. Трябва да се направи опит да се извлече максимумът от този дълъг и тежък сезон за националния тим. Това са три обособени шампионата - всички са тежки, с доста мачове, с пътувания, с опълчване на най-хубавите тимове в света и в Европа. Затова за мен диалозите за след 2023-а и за дългата вероятност би трябвало да бъдат оставени на назад във времето. А в този момент да се концентрираме единствено върху доста тежката и доста значима 2023 година

Волейболната лига на нациите би трябвало да бъде употребена само и единствено за обиграване и връщане на игровите механизми в тима. Единствената цел би трябвало да бъде запазване на мястото ни измежду най-хубавите в света във Волейболната лига на нациите. От там насетне - в случай че има опция, в края на Лигата на нациите да се даде по-голяма отмора на някои по-опитни състезатели, които са имали по-тежки сезони с клубните си тимове. Според моите визии вярната тактика е противоположна на тази, която се практикуваше до момента - да се търси връщането на опитни състезатели в края на Лигата или за последните шампионати. Аз съм на мнение, че би трябвало да се стартира с всичко най-хубаво и във втората или третата фаза към този момент да се търсят разновидности и да се даде опция на по-опитните състезатели да имат малко по-дълга отмора от по-младите.

След това ни следва домашно Европейско състезание от края на август доникъде на септември. Ще сме домакини дружно с Италия, Израел и Северна Македония. След като играем мачове у дома, естествено е да желаеме да създадем положително показване. Европейско състезание постоянно е задоволителна мотивация, само че изключително опцията да играеш пред родна аудитория - това би трябвало да е най-големият спомагателен тласък за всеки играч да създадем положително показване. Може би това е първостепенно като състезание. Най-важно е да върнем позагубените в последните години позиции и да покажем друго лице на националния тим, това, което сякаш липсваше през последните години. Не мога да кажа, че тимът ни сега е един от топ тимовете в Европа и в света, само че си мисля, че с по-малко приказки и повече дейности на игрището имаме какво да покажем.

Третата фаза от годината към този момент е Олимпийската подготовка, за която чакаме публично по какъв начин ще бъдат подредени тимовете в трите групи. Но при всички положения наложително във всяка група ще има топ тимове, които са на най-високо равнище. Където и да сме в разпределението, няма да бъде елементарно.

- Как ще коментирате жребия за Европейското състезание - пред българска аудитория във Варна одобряваме поредно Испания, Финландия, Украйна, Хърватия и Словения?

- Видях въодушевени мнения, че групата ни е доста добра. Не споделям това мнение. За мен несъмнено най-силната група е италианската, а нашата е втората най-силна като количество на изявените тимове. Въобще не мисля, че жребият е лек за нас.

Словения няма какво да я разясняваме като тим, откакто на последните четири Европейски шампионати игра три пъти край. Тя е несъмнено най-изявеният тим в нашата група. Всички упования, че силата на словенците ще затихне, не се оправдават, тъй като те прибавят нови качествени състезатели в състава си. Имат и изгряващи млади звезди като Рок Можич, които вливат свежа кръв в този класен тим. Словения е и продължава да бъде любимец в нашата група.

Украйна направи ослепително международно състезание - с доста положителни изяви и в груповата фаза, само че най-много в елиминационната сподели волейбол на доста високо равнище. В осминафинала по безапелационен метод в профил Нидерландия. В четвъртфинала след доста тежък мач загуби от Словения, само че имаше своите шансове даже да попадне в полуфиналите. Разполага със състав от качествени състезатели. Безспорната им звезда е Олех Плотницки, който играе в " Перуджа " през последните три години. Но имат и доста добър посрещач като Ковалов в една линия на посрещане. Васил Тупчий, който е главният им диагонал, се изявява на съществено равнище, имат доста добра линия на централни блокиращи. Украйна изрично не е тим за подценяване и влизането им в осмицата на последното международно състезание го удостоверява.

Следва Финландия, която постоянно е била неуместен съперник.

Без да ги подценяваме, само че една крачка обратно към този момент са тимовете на Испания и Хърватия.

Но предвид на това по какъв начин ние изиграхме последните две Европейски шампионати, може да установяваме видяното, че слаби тимове към този момент няма. Онова, което беше преди години - има изявени любимци, а другите можем елементарно да победим, към този момент не съществува. Във всеки мач към този момент би трябвало да вадим максимума от себе си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР