Трябва да се изчака още известно време преди да се

...
Трябва да се изчака още известно време преди да се
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространение

Трябва да се изчака още известно време преди да се реши дали да се продължи частичният локдаун или да се наложи цялостен. В България, без да постановяваме тежки ограничения успяхме да преминем относително добре през пандемията. Това съобщи пред проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите й съгласно данните, с които разполагат специалистите, Делта разновидността на ковид не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространяване.

„ Маските са една от отбраните против ковид. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме значително друго средство, с което да се предпазим”, уточни тя. И добави: „ Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и стартирам да се надявам, че това ще е трайна наклонност. Броят на случаите обаче е разследване на нашето държание. Намаляващият брой на заболелите в този момент се дължи най-много на въвеждането на зелените сертификати”.

„ За децата се реши тестванията за COVID-19 да бъдат със слюнка. Всяко дете е било в лаборатория, с цел да му бъде взет носен секрет неведнъж за разнообразни болести. Аз персонално не мисля, че е имало данни при взимането на този носен секрет да е имало някакви проблеми. Тези проби за COVID-19 в този момент не са доста по-различни”.

По думите й би трябвало да има някакъв филтър, с цел да може децата още веднъж да тръгнат на учебно заведение и в същото време да не разнасят болестта. „ Тези антигенни проби са с задоволително огромна сензитивност и специфика. Трябва да успеем да намерим баланс предвид на обстановката, в която живеем към този момент втора година”, уточни тя.

Професор Христова беше безапелационна, че тестванията, с които ще бъдат проверявани децата, са задоволителни, с цел да се хване възможна болест. „ Те ще са филтърът, с който ще се отсяват децата още на входа на образователното заведение”.

Тя съобщи, че доста от националните лекове оказват помощ в битката против COVID-19, само че не може да се разчита напълно на тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР