Трябва да се гарантира независимостта на Сметната палата. В момента

...
Трябва да се гарантира независимостта на Сметната палата. В момента
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Имаме съмнения за нарушения по АМ Хемус, всичко е в прокуратурата

" Трябва да се подсигурява независимостта на Сметната палата. В момента тя не е самостоятелна. Тя няма право да дефинира и своя бюджет сама. Нужна е конституционна промяна. 8 години полагахме старания, с цел да може да бъде обезпечена финансовата самостоятелност на Сметната палата. Спрямо мен не е упражняван напън. Имало е несъгласие по отношение на наши отчети, само че сме разговаряли в бюджетната комисия ". Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Цветан Цветков, някогашен ръководител на Сметната палата, който бе освободен от депутатите в края на предишния парламент.
" Нека си дадем още малко време, с цел да забележим какви ще са дейностите Сметната палата, с цел да забележим дали моето освобождение е импровизиран акт. Не е ясно по какви критерии е определен единият ми зам.-председател, който сега управлява Сметната палата, откакто има двама такива равностойни ", настоя още Цветков.
Той очаквал да види дали настояването на 70 народни представители за възобновяване му на поста ще бъде прегледано от Конституционния съд. " Ако той постанови противоконституционност, аз би трябвало да се върна като ръководител на Сметната палата, в случай че към този момент Народното събрание не е избрал нов ръководител. Зависи по кое време ще излезе решението на Конституционния съд ", уточни Цветков.
Относно проблема с NEXO, Цветков съобщи, че тя е швейцарска компания, която не оперира на българския пазар. " Председателят на Сметната палата не прави одити и не дава отговор за тази активност. Ние сме групов орган - всички решения се взимат групово. Ние сме одитна институция, а не проверяващ орган ", сподели още той.
На въпрос за одитният отчет, който извърши Сметната палата на " Автомагистрали " и АПИ, някогашният ръководител отговори, че документът е посочил, че " в тях ние имаме подозрение за осъществено нарушаване, предали сме ги на прокуратурата, а когато е нарушен Законът за публичните поръчки сме наложили и санкции ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР