Трябва да се актуализират антиинфлационните мерки. Така ще се избегне

...
Трябва да се актуализират антиинфлационните мерки. Така ще се избегне
Коментари Харесай

Шулева и Христова: Трябва да се актуализират антиинфлационните мерки

Трябва да се актуализират антиинфлационните ограничения. Така ще се избегне “разхищение на бюджетни средства ”. Около това мнение се обедините някогашните обществени министри Лидия Шулева и Христина Христова в ефира на Нова тв.

“Много понижения на Данък добавена стойност са безусловно безсмислени. Те основават проблем на приходите в бюджета и не дават употребява от това ”, съобщи Лидия Шулева. “ДДС е един от главните източници на приходите в бюджета. След всички тези понижения на Данък добавена стойност ставките, да сме забелязвали колосални понижения в заведенията за хранене ”, попита тя и изрази терзание, че ограниченията “на калпак ” заплашват в бъдеще да доведат до липса на доходи в бюджета. 

“Това, което липсваше на антиинфлационните ограничения е целенасочването ”, счита Хриситна Христова. “Стана по този начин, че разхищаваме бюджетни средства, ориентирани към хора, които нямат потребност от тази поддръжка ”, добави тя.

Според Шулева в бюджета за идната година трябва  да се обърне внимание дали и по какъв начин да продължат т.нар “компенсаторни мекри ”. “В идната година бюджетът, който би трябвало да бъде изработен в този момент, би трябвало да реши дали са нужните антиинфлационни ограничения и би трябвало ли да продължат, въпреки това до какъв брой ще са простираме с обезщетенията и в какви размери ”, сподели тя. и добави, че “ако продължаваме по същия метод и за идната година, нещата може да се усложнява ”.

Бившите обществени министри разясниха, че и с изключение на актуализация на разноските е нужно да се преразгледа и обществената политика. 

“Социалното министерство има бюджет от 3 милиарда Само 10% от тях са ориентирани за обществени помощи за най-бедните хора, в това число това са и помощите за отопление ”, сподели Шулева. “Трябва  да бъдат преразгледани и други помощи, които се раздават на калпак. Дава се 1 милиарда и 200 млн. за хора с увреждания, също нещо е със фамилните помощи и безплатните детски градини. Дали всички и фамилии имат потребност от това> ”, попита още тя.

Според Христова, с цел да се създадем по-точно пресмятане по отношение на обществените помощи е нужно да се погледнат данните на “Евростат ” за тази година, които сочат, че в България 33,6% живеят в беднотия. А 49% от хората над 65 години - в беднотия и обществена изолираност. “Очевидно данните не са съразмерни със символичния метод, по който помага  общественото подкрепяне ”, сподели още Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР