Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което

...
Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което
Коментари Харесай

Иван Шишков предлага изменение на Закона за устройство на територията

„ Трябва да решим дали търсим правда или замитане. Това, което упорито предлагаме, е правда. Т.е. по законов ред да създадем по този начин, че да запазим построените инфраструктурни обекти, само че по законов ред, а не да забравим какво се е случило с тях. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет. На него беше прегледано препоръчаното изменение на Закона за устройство на територията, с което се предлага толерантност за построени в отклоняване на нормите инфраструктурни обекти.

Министърът подсети, че за повторно се предлага смяна в закона за придобиване на толерантност за установените противозаконни строителства по отношение на ремонта на пътища, част от автомагистрала „ Хемус “ и язовирите.

Арх. Шишков акцентира, че не става въпрос за строителна прошка за тези или сходни обекти. И изясни, че в случай че Народното събрание утвърди този или сходен текст на Закона за устройство на територията, те ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани строителни бумаги и документи, с цел да има сигурност, че дават отговор на нормите и на подробните устройствени проекти.

„ Продължавам да настоявам, че това е една извънредно значима стъпка за да затворим тази срамна страница в строителството на инженерната инфраструктура на България, с която се откри, че страната е станала възложител в интервала 2018 - 2020 година на огромно количество нелегално строителство “, сподели министърът. И добави, че с смяната в закона ще има сигурност, че за обектите, които не дават отговор на нормите, ще има законово съображение за издаване на позволения за градеж, с цел да бъдат привеждани към тях.

„ Надявам се този път депутатите да схванат какъв брой е значимо и да вървим в посока, в която можем да регламентираме строителния отрасъл по легален ред “, акцентира министър Шишков.

На въпрос за ремонта на жълтите павета районният министър уточни, че към този миг в Министерство на регионалното развитие не е постъпило предложение от Столична община тъкмо по какъв начин ще бъде приключен този ремонт. Това, което е могло да направи и е направено от Министерство на регионалното развитие, е да удължи периода за асимилиране на парите от март до септември месец тази година. По думите му държанието на Столична община би трябвало да е отговорно, както и това на строителите, които са наети да изпълнят строителните действия. Арх. Шишков изрази вяра да постъпи предложение, по този начин, че всички софиянци най-после да се радват на добър и приключен ремонт.

„ Искрено се надявам и до последния ден, до момента в който съм районен министър, ще оказвам помощ с каквото мога на Столична община. Веднъж, тъй като ни би трябвало първокласен ремонт и повторно, тъй като е належащо София да не загуби европейските пари “, разяснява Иван Шишков. Той напомни, че главният мотор на процеса и възложител на строително-монтажните работи е Столична община.



Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР