Трябва да разберем една простичка истимна - или вървим с

...
Трябва да разберем една простичка истимна - или вървим с
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно

" Трябва да разберем една простичка истимна - или вървим с Европа и с трендовете на така наречен зелен преход и се опитваме да съобразим националните си ползи с това, или се изолираме от този развой ". Това сподели във връзка предоговарянето за въглищните централи в Плана за възобновяване някогашният енергиен министър Румен Овчаров по Българска национална телевизия.

Според него опитът да се откри рационално решение за ТЕЦ-овете е вероятен, в случай че политиците създадат старания и в партиите си, и в европейските политически фамилии.

" Ттрябва да знаем, че това ще бъде краткотрайно решение, тъй като сега практическо решение за прекъсване на ТЕЦ-овете няма. 22 милиарда квтч са създадени от тях за предходната година от 50-те, които е произвела цяла България ", посочи Овчаров.

Бившият енергиен министър удостовери, че от 1990 година насам сме изпълнили изискванията за 55% понижаване на излъчванията - имали сме 105 млн. тона през 1990, в този момент са 50. Политиците, спред него, не са посмели да слагат този въпрос и са поели уговорката за понижаване с още 40%. По думите му, това се дължи на " слугинаж, безгръбначност и непросветеност ".

" И би трябвало да се каже, че условието за прекъсване на ТЕЦ-овете сега е безусловно неаргументирано, то поствя на риск електроснабдяването на целия район, по тази причина дайте да мислим за компромисен вид - това е аргументът, единствено че този мотив би трябвало да бъде подсилен от всички политически сили ", акцентира Овчаров.

На въпрос за заместващи и аварийни мощности той уточни, че ние имаме потребност от ужасно доста електрическа енергия.

" Ако през 35 година престанем да записваме мотори с вътрешно горене и стартираме да ги заместваме с електрически коли, на нас единствено за това ще ни би трябвало т към 80 млн. мВтч. В момента България е произвела 50 за цялата година, АЕЦ " Козлодуй е произвела 16 ", съобщи някогашният енергиен министър. И означи, че няма и от кое място да внасяме електрическа енергия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР