Трябва да променим начина на мислене и всеки ръководител да

...
Трябва да променим начина на мислене и всеки ръководител да
Коментари Харесай

Повече засегнати IP адреси в интернет, отколкото миналата година

" Трябва да променим метода на мислене и всеки началник да носи отговорност за сигурността на мрежите и осведомителните системи в неговата организация. ". Това сподели Атанас Темелков, ръководител на Държавна организация " Електронно ръководство ".

" Пробивите в мрежите и осведомителните системи и приключването на персонални данни от тях съставлява един от най-сериозните проблеми пред сигурността в народен и в международен мащаб. Технологиите за пробив се развиват изпреварващо във времето , като крайните резултати остават едни и същи- нарушено доверие в жителите, бизнеса, обществения бранш и даже в интернационалните връзки. ". Това добави Темелков по време на Кръглата маса , отдадена на новата нормативна уредба в областта на мрежовата и осведомителната сигурност , проведена от организацията. Събитието се организира под патронажа на Марияна Николова , заместник-министър ръководител по икономическата и демографската политика, в чийто сектор е и политиката за електронното ръководство.
 До 15 години затвор за киберпрестъпления желае Марияна Николова
До 15 години затвор за киберпрестъпления желае Марияна Николова

Сегашните санкции в Наказателен кодекс са минимални съгласно вицепремиера

Атанас Темелков прикани националните способени органи, министерствата и снабдители на цифрови услуги дружно да обменят информация за зародили проблеми, с цел да не се стига до приключване на данни.

За първи път в Закона за киберсигурност са включени операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги, като по този метод всички съществени браншове на стопанската система влизат в регулация във връзка с киберсигурността, разгласи Васил Грънчаров, шеф на дирекция " Мрежова и осведомителна сигурност " в ДАЕУ.
 Николова плаши хакерите със строги наказания за киберпрестъпления
Николова плаши хакерите със строги наказания за киберпрестъпления

Иска доживотна възбрана за визити на страни членки на Европейски Съюз за провинилите се

До края на ноември 2019 година, всички държавни институции, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги би трябвало да приведат дейностите си в сходство с условията на минималните ограничения за мрежова и осведомителна сигурност , заложени в новата Наредба за мрежова и осведомителна сигурност, разгласи Васил Грънчаров.

През ноември представители на Европейска комисия идват в България, с цел да ревизират на място по какъв начин се ползват условията по Наредбата.
 Създават четири национални способени органа по киберсигурност
Създават четири национални способени органа по киберсигурност

Те ще управляват дейностите, свързани с мрежовата и осведомителната сигурност

Според новата Наредба, всеки началник носи директна отговорност за мрежовата и осведомителна сигурност , даже когато активността е предоставена на трети страни. Той осведоми присъстващите, че Европейски Съюз обезпечава безплатна финансова помощ (до 75 процента) за планове, свързани с киберсигурността , като крайният период за кандидатстване е 14 ноември 2019 година (https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/apply-funding/2019-cybersecurity).

В интервала август 2018 - юли 2019 година по данни на Националният център за деяние при произшествия в осведомителната сигурност са регистрирани 2 851 сигнала за нарушавания в българското интернет пространство, което е с 34% нарастване по отношение на предходния интервал.

От тях като произшествия са регистрирани 2 030 броя , което е нарастване с 33% по отношение на миналата година. Наблюдава се внезапно увеличение на броя на наранени IP адреси в българското пространство, като до края на август 2019 година те са 2 028 531 против 340 750 за същия интервал на 2018 година Това е над 6.5 пъти повече, по отношение на 2018 и близо 20 пъти повече, по отношение на 2017 година, когато засегнатите IP адреси са били 75711. За преустановяването на нарушавания Националният център за деяние при произшествия в осведомителната сигурност е подготвил и изпратил над 14 043 е-мейла с инструкции и рекомендации .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР