Трябва да продължим да защитаваме правата, живота и честта на

...
Трябва да продължим да защитаваме правата, живота и честта на
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Виждаш в очите на македонските българи въпроса „А, къде е България?“

Трябва да продължим да пазиме правата, живота и достойнството на македонските българи, безапелационен е евродепутатът
Евродепутатът Ангел Джамбазки, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация, пред Милослава Ангелова в дневния блок „ Добър ден, България “ на.

Водещ: Следва евентуално диалог за закани, единствено тъй като се определяш българин на фона на европейските полезности. У доста от нас от дълго време кърви, чувайки и гледайки за подпалени български флагове, за потъпкана история, човешки права и българщина, за фрази, цялостни с ненавист към България. Години наред приказваме за българо-македонските връзки, за правата там, за опитите за евроинтеграцията им. Тези дни още веднъж отвори остарели рани. Вчера разбрахме, че е хванат причинителят. Казвал се. Ето това „ И? “, което следва, не ни дава мира. И не ми дава мира още нещо. Българи, които живеят в РСМ, са подложени на закани. Срещу ръководителя на Българския културен център „ Иван Михайлов “ Любчо Георгиевски летят думи като: „ патрон в челото “. А той споделя, че нищо не може да ги спре да бъдат българи – поради такива хора си заслужава да продължаваме да повдигаме тематиката, за хора, които не са се отказали да са българи. Къде са всички от европейските институции в този момент, всички тези, които ни поставяха периоди до юни София да пусне Скопие в Европейския съюз? Тези закани доближават ли до еврокомисаря по съседство и разширението Оливър Вархеи да вземем за пример? В продължението на една борба за България сме поканили евродепутата Ангел Джамбазки – съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация. Него ще питаме и по какъв начин протече, чуват ли страната ни, чуват ли какво споделят историците ни, които сега са там? Здравейте и добре пристигнали в ефира на „ Фокус “.

Ангел Джамбазки: Здравейте, добре заварили на Вас и на слушателите на „ Фокус “.

Водещ: Г-н Джамбазки, доближават ли заканите оттатък България и Северна Македония?

Ангел Джамбазки: Разбира се, че доближават. Въпросът е дали техните получатели получават или им обръщат нужното внимание и дали не се пробват да се скрият от грозната истина. А тя е, че антибългаризмът, който е основата на македонизма, има своето извънредно грозно и уродливо лице. И това уродливо лице, както Вие изброихте съвсем изчерпателно, се показва в палене на флагове, в палене на културни клубове, в закани, в държавна принуда. Натискът върху българите в Северна Македония е държавно проведен, той не е бурен, не е инцидентен, не е дело на обособени лица, както се пробват да показват хванатия подпалвач. А подпалвачът може да е той, може да не е, само че даже да е той, с това виновността не се изчерпва. Зад него има подбудители. Подбудител на този подпалвач е президентът Стево Пендаровски, който изригна с ненавист и ненавист против Българския културен клуб тогава, когато той се откриваше. Подбудител е министър-председателят Ковачевски, Буяр Османи. Всички тези лица със своята тирада на омразата по отношение на България, със своето нападателно, неуважително, обидно държание и държане освен в България, а и по отношение на хората с българско съзнание, са подбудители на тези закононарушения.

Що се отнася до европейските представители в Европейската комисия, в европейските институции, те за следващ път доста позорно, доста плахо, доста тъпо си заравят главата в пясъка – споделям в пясъка от вежливост и почитание към слушателите на Вашето радио, другояче бих употребявал друго определение. Заравят си главата в пясъка, тъй като са гузни и тъй като знаят, че години наред са били известяван и от мен, и от мои сътрудници, и от обособени жители за това, че в Република Северна Македония има държавно проведена принуда против българите. Само че си затваряха очите, тъй като сляпо следват своята теория. Тяхната теория изисква Република Северна Македония да стартира договаряния с Европейския съюз, тъй като робуват на подправените флагове, че по този начин щели да понижат съветското въздействие. Забележете – да стартират договаряния. Никой съществено от тези хора, не мисли, че в миналото Македония ще стане част от Европейския съюз. Само че тази грозна истина също ни икономисват. Те са си решили, че Македония би трябвало да стартира и не ги интересува, в случай че ще да се палят клубове, в случай че ще да се палят флагове, не дай си Боже някой и хора да възпламени, което не е невероятно и ненадейно на фона на обстановките. Но това е реакцията в европейските институции. Именно тази реакция може да бъде избрана единствено и само като страхлива, позорна, нечестна и неправилна. И това е една от аргументите българите да се разочароваме от ден на ден и повече от Европейския съюз, тъй като той сега е овладян от хора, които са нечестни, които са политически импотентни. Те не могат да създадат вярната причинно-следствена връзка и заключения от обещано събитие. Тези хора, сега имат видеото, имат преводи, имат надписи, имат пояснение. Какъв би трябвало да си, да не може да го разбираш това нещо? Има два разновидността: или не можеш да разбираш смисъла на нещо, което виждаш, четеш и не можеш да направиш заключения от него, което значи, че си неработоспособен да се грижиш самичък за себе си, камо ли да управляваш Европейския съюз, или се правиш, че не го виждаш. Ние знаем, че тъкмо същинската причина за тяхното позорно необичайно безмълвие е, че те се вършат. А те се вършат, тъй като не им уйдисва на доктрината. Тяхната теория е от ден на ден ясна, аз за нея приказвам доста от дълго време и в ефира на „ Фокус “ сме имали пространни диалози по тематиката.

Водещ: Да.

Ангел Джамбазки: Доктрината, която се пробват да наложат част от западноевропейските водачи, в случай че може да използваме тази дума за клетниците, които ръководят Европейския съюз по волята на зла подигравка, е Европейският съюз да бъде разграничен на три – страните основателки плюс Германия или най-общо казано днешна съвсем Шенгенска Европа, защото някои от страните ще изпадне от този лист по техния проект. След това една външна страна – Централна, Източна и може би част от Южна Европа, която да е на втора скорост. И след което безконечните страни, които са претенденти за членове, в която се планували мястото на Македония, на Албания, в случай че в миналото тръгнат присъединителни процеси по Черноморието, на Молдова, на Грузия, може би на Армения, на Азербайджан. Макар че едва ли, само че може би. Така че това е тяхното виждане, по модела на днешна Турция, която от последните над 60 години към този момент ще станат, откогато е претендент за член на Европейския съюз, само че не става. Така си го показват.

Само че това не минава през погрома на българското национално възприятие, на българската национална история, на българското национално самоопределяне, на българската национална памет и освен това – на правата и свободите на живи хора, на живи българи в Македония през днешния ден. Това е нещото, което ние не можем да допуснем по никакъв метод. Като приказвам „ ние “ – освен ние от Вътрешна македонска революционна организация, а ние, българите.

Водещ: Да, да. Не може да допуснем и това. Споменах и в анонса думит, които Любчо Георгиевски – ръководителят на Българския културен център в Битоля, споделя, за директни закани, патрон в челото. Това е ужасно. В ХХІ век, говорейки за добросъседство…

Ангел Джамбазки: В Европа.

Водещ: В Европа, а и като цяло.

Ангел Джамбазки: На 1000 км от Виена.

Водещ: Недопустимо.

Ангел Джамбазки: Не в Тамбукту, не в Украйна, където сега Русия води позорна нападателна война, а в Европа, на 1000 км от Виена – остарялата столица на Дунавската монархия. И още нещо – незабавно след палежа Любчо ми се обади – ние сме, с изключение на съидейници, и дългогодишни другари. Аз събрах една група хора и отидохме да им помогнем в първия миг с каквото е най-необходимо. Действително, когато седнеш на маса с тях в Културния център, виждаш в очите на тези хора въпроса: „ А, къде е България? “. Те са задоволително българи, задоволително корави, с цел да не го задават по този начин, че да звучи, че са уплашени, само че ти в очите им виждаш, че тези хора питат къде е България. Не къде е Европейският съюз.

Водещ: Къде е България?

Ангел Джамбазки: България отсъства, за мое голямо страдание. Моята татковина отсъства. Чест прави на външния министър, че отиде до там. Но забелязвате ли безчестието? Външният министър беше на среща с външния министър на Македония, албанеца Буяр Османи, който през днешния ден е по-голям македонист от македонците, по-голям антибългарин в своите изявления. Очевидно властта трансформира. Не че не го знаем, само че това е следващ образец. Те бяха двамата дружно на срещи. Вместо Буяр Османи да тръгне пръв, безусловно да вземе със себе си министър Генчовска, да отиде на място, високо и ясно да каже, че палежът е неприемлив, че антибългарската нервност е неприемлива, че причинителите и подбудителите би трябвало да бъдат разкрити, съдени и наказани и да получат заслужено отмъщение, вместо да призове, да се извини на българите в Македония в качеството си на министър, той стартира едни ехидни полуобяснения. Той знаел, че било провокация, надали не излезе, че българите в Македония сами са го запалили. Сега, като видяхте този нещастник, който са арестували – напълно явно, че не са българите в Македония, несъмнено. Но първите реакции на македонските държавни ръководители бяха позорни, не са европейски. Те се опитваха да омаловажат, да неглижират, да оправдаят. Говореха за някакви витиевати провокации – „ Ние знаем за какво някой пали “. Ами, като знаете, кажете за какво някой пали. Кой е този, който пали? Знаете – кажете. И ние знаем. Знаем, че пали просръбската власт и дългогодишните въздействия на Кремъл, безусловно отровни по отношение на българската идея в Македония. Защото в България може да има някакъв спор за историческата роля на Русия след Освобождението, въпреки че аз тук имам напълно друго мнение, то по тематиката „ Македония “ Русия постоянно е била на антибългарски позиции. Да не приказваме, че тя е една от създателките на този проблем. А сегашният комунистически македонизъм е непосредствено изкован в Кремъл от Коминтерна, от Сталин, от всички тези човеконенавистни тирани-диктатори. И по-късно ние знаем, че този пожар беше разпален в Кремъл. Въглените му бяха трупани от Белград, от Стоян Новакович, от Вук Драшкович, от кой ли още не. И всички тези, които струпаха въглените, с цел да възпламенят българското историческо, културно минало в Македония. Но освен – палят към този момент здания, в които никой не знае дали вътре няма човек. Аз бях на място, споделям Ви, в случай че е имало човек вътре, щеше да се опече като жертвено животно.

Водещ: Г-н Джамбазки, в какво е слабостта на България, с цел да си разрешават неглижиране, език на ненавист? Само преди дни ни нарекоха „ страхливи българи “.

Ангел Джамбазки: Без никаква реакция.

Водещ: Без реакция.

Ангел Джамбазки: Аз от дълго време му проследявам държанието на този, който ни назова по този начин – става дума за Рогозин.

Водещ: Рогозин, тъкмо по този начин.

Ангел Джамбазки: Той много постоянно се изявява в обществени мрежи и от настроението му си върша изводите – аз знам доста добре съветски език, учил съм го дълго време – и по словореда и излиянието му върша заключения, че общо взето се е поразвеселил преди да ги написа тези работи. Но това е доста почитан съветски жрец, който си разрешава да заплашва с нуклеарно оръжие самостоятелна обособена страна, да назовава българите „ страхливци “. И единствено би трябвало да напомним на него и на цялата тази самонадеяна, само че доста неумела каста съветски настоящи управленци, които апропо ръководят безобразно страна, имаща благоприятни условия като естествени запаси да бъде парадайс на земята, единствено че е пъкъл, само че това е друга тематика – да припомня на всичките тях да вземат да си напомнят тази част от историята, която стартира 1916 година, когато се пробват да завладяват Добрич, когато унищожават от морето Варна, Балчик, убивайки почтени жители. Но да се извърнат към историята на казашката лава в Добрич и да намерят къде е тази казашка лава, тъй като тя вечно е в добричките полета, както се знае и приказва. Къде е казашката лава? Нали българите бяха страхливци? Истината е, че в Първата международна война Българската войска почтено, достолепно и безстрашно разрушава, прогонва и отразява съветските войски, нашественици и в Добруджа, и на Македонския фронт. Малко прочут факт е, че Русия се бие против България на Македонския фронт дружно с войските на Антантата. И тези тръгнали да ми приказват за страхливци. Но както и да е.

Равнищата на държавна реакция значи, че още веднъж във висшите управнически кръгове в България има безгръбначни хора, хора без историческо знание, хора без национално достолепие и възприятие. Има хора, които потвърждават образно, че за тях лъжата защо поданство имат, в действителност не е неистина. Тях просто не ги интересува, те нямат национално възприятие. Говоря за министър-председателя и за неговите външнополитически съветници, които се пробват България да съобщи своите българи в Македония. Питахте какво липсва на България. На България ѝ липсва образовано, поредно, честно държание по външнополитическите ни тематики. Тук няма да разтварям дума и за вътрешнополитическите, където липсват доста неща, само че това ще е тръгне в обособен диалог.

Водещ: Те са друга линия, да.

Ангел Джамбазки: Абсолютно друга линия. Но във връзка с българските общности в Македония, в Западните околности и в днешно Беломорие и държанието на българската страна с дребни изключения, дребни проблясъци – през няколко ръководства тук-таме се прави някаква организация. Много пъти сме си говорили с вас, за голямо страдание, че е изцяло и безусловно безобразно. Ако вземете една Унгария – страна, съизмерима като територия, население и историческа орис с България, и видите каква е грижата на Унгария за своите общности в близост, ще видите, че българските държавни управления, с дребни изключения, отново споделям, общо взето са робували или слугували постоянно на някакви свои користни цели. Обслужвали някакви моментни външни ползи и слушайки едно, друго, трето или пето посолство.

Ние и сега сме очевидци на това, че българската външна политика се люлее сред безобразното държание на дипломатически представители на няколко посолства. Абсолютно безобразно е тяхното държание. И както виждате, българските управленци, българското държавно управление си мълчи, снишава и извършва някакви безумно сложени задания, които ясно демонстрират, че не се следва някаква политика. А бяха прекъснати всички политики на това да има съгласуваност в културната политика за подкрепяне на българите в нашите исторически общности. Няма, към този момент тези неща са безусловно забравени. Виждаме по какъв начин ръководството, държавното управление стоварва един куп неистини. Помните какъв брой обидни са за интелекта на незаинтересовани жители, та камо ли за хора, които се интересуват от тематиката, та камо ли за публицисти и политици изказванията, че стартирането на празен аероплан, който се лангърка нагоре-надолу сред София и Скопие, е героичен, грамаден, космически пробив, че е решил всички въпроси. Помните ли ги тези глупотевини? Ами че те са обидни за интелекта на междинен човек, който не се интересува от тематиката. Кирил Петков бил решил въпросите, били ги съвсем икономизирали. Какво след това икономизираха? Какво тъкмо? Абсолютно нищо.

Водещ: Помним. Ясно е, че като че ли ползите мъчно си ги пазиме в някакви посоки. Как можем да защитим тези, които се дефинират за българи в този момент в Северна Македония – тематиката, с която в действителност започнахме?

Ангел Джамбазки: Това, което би трябвало да създадем, то е наложително, не знам защо… Всъщност знам за какво не се случва.

Водещ: Не за какво, а какво да създадем в този момент ние с Вас, с цел да ги защитим, запитвам.

Ангел Джамбазки: Ние с Вас би трябвало да продължим да вършим това, което всеки от нас двамата прави от трибуната, която има – да изнасяме непрестанно тези обстоятелства, да търсим тяхната публичност. Вие – в границите на вашите благоприятни условия през ефира на „ Фокус “, аз – през рамките на моите отговорности като български представител.
Знаете, че няколко дни по моя покана в Европейския парламент е делегация на Клуба „ За Македония “ – най-образованите, най-грамотните, най-авторитетните учени по тази тематика.

Водещ: Всички те са доста добре познати на нашите слушатели. Чу ли се позицията на българките учени в Страсбург?

Ангел Джамбазки: Чу се, чу се. Проф. Овчаров, проф. Кочева, проф. Павлов, проф. Ташев, доктор Митов – историци на международно равнище. Срещу тях Скопие не може да извади нищо, просто нищо. Там отсреща има едни такива самодейци, които вършат роман по картинка и си измислят някакви нелепости, а тези хора приказват с историческите извори, цитирайки ги тъкмо по памет– като започнете от Битолския надпис, та стигнете до родословието на Самуил. И отразено в Битолския надпис, несъмнено. Насреща им, както споделих, има анимационни герои, Мики Маус някаква команда. Заведох ги и направихме среща в групата „ Западни Балкани “, изслушаха ги даже тези, които са наши политически врагове, политическите съветници бяха там. След това ги заведох на българска делегация – там е ясно, няма какво да разясняваме, само че просто и част от българските представители получиха импулса, знанието и натиска да се засилват и да бъдат по-активни. Всеки знае, че нашата идея е обективна, само че явно не всеки от нашите представители е бил задоволително деен. Получиха и този подтик. След това ги заведох на среща на нашата група – цялата Група на европейските консерватори и реформисти, повече от 70 индивида, единствено чужденци, които ги изслушаха напълно общително. Проф. Кочева направи едно ревю, имаше въпроси и отговори. Разграбиха литературата, която им оставихме – бяхме планували на британски, на немски, на френски, кой каквото чете, да му е най-лесно, да не търси да си превежда.

И направихме това, което трябваше да прави поредно българската страна всеки ден. Ние го вършим на лична воля, само че беше потребно при всички положения. Така че ще продължим да вършим тези неща, ще продължим да демонстрираме българската позиция такава, каквато тя е, тъй като историята не е, както настояват даже някои национални предатели в София от кръга на софийските македонисти „ Кръсте Мисирков “ – историята не е мултидисциплинарна просвета. В историята има исторически обстоятелства и исторически извори – това е. Може да бъде открито, прочетено, показано и потвърдено. А такива разсъждения по картинки, какво някой бил си бил помислил, както те настояват, безусловно безобразно, че той, Гоце Делчев се е писал като българин, но в действителност е имал поради македонец. Тия безобразия не могат да бъдат търпени.

Това, което трябваше да направи българската страна, и ние ще продължаваме да я натискаме да го направи, е да извика за съвещания българския дипломат от Скопие в София, което е намаление на дипломатическите връзки до степен преди скъсването им. И да прекрати всевъзможни договаряния, до момента в който не се разкрие освен причинителят, а неговите подбудители.

Сега, в случай че желаете да Ви отровя сутринта, с опрощение, ще Ви дам тенденция – влезте да огледате обществените мрежи сега, като приключим диалога, какво се написа под изявленията за задържания подпалвач. Антибългарска нервност, проведена от партия „ Левица “. Там има един, който върви с фланелка на Че Гевара и петолъчки – Апасиев, Апанасиев, някакъв подобен. Яростна антибългарска ненавист. Той самият написа: „ Всички бугари огън ще ги гори “. Отдолу – „ Браво! “, „ Айде да палим “ и други сходни.

Водещ: Да, да, извънредно е. Това е и един от мотивите да повдигнем тематиката още веднъж и по тази причина Ви поканих. Неслучайно, отново споделям, тъй като следим всички тези закани освен към ръководителя на Българския клуб, а изобщо към българите.

Ангел Джамбазки: Абсолютно. И това безобразно държание тук в Европейския съюз и в Европейския парламент – все едно някакъв златен дъжд вали.

Водещ: Аз по тази причина Ви питах къде е Европа в този миг и чува ли всички тези закани.

Ангел Джамбазки: Чува ги, несъмнено, въпросът е, че се крие.

Водещ: Но ние не трябва да оставим тематиката за заканите към българите там.

Ангел Джамбазки: Естествено, че няма да оставим. Ние сме се погрижили и продължаваме да го вършим, тези закани ги снимаме, записваме, превеждаме и изпращаме, поредно, прилежно – на всички европейски представители, на всички посолства. И дано да им се натрупат там. Те не могат до безспир да ги неглижират. Те се надяват България да клекне бързо, все едно не се е случило нещо, хайде там, давайте да мине. Не може да го неглижират до безспир, просто не може, тъй като тези не се стопират и не престават да натрупат материал. Така че рано или късно то ще им избухне в лицето. Както апропо, Вие още не сте гледали клипа, той още не е обществено наличен, само че ние го видяхме – от запалителните камери. Този, който възпламени клуба, не знам дали е задържаният, само че за една численост щеше да подпали себе си, за една численост безусловно.

Водещ: Знам, сътрудници ни оповестиха.

Ангел Джамбазки: Да, аз го демонстрирах на Ваши сътрудници от бТВ и от Нова телевизия бяха. Това е доста иронично – палиш българщината в Македония, само че гориш ти самият. Или както споделя Иван Михайлов – „ Македония без българи огън да я гори “. Те отиват и я палят сами. В това има доста историческа правдивост и доста символизъм. Да го бяхме мислили, не можехме да го измислим по този метод, да го бяхме правили преднамерено, нямаше да стане по този начин.

Водещ: Надявам се на правдивост.

Ангел Джамбазки: Разбира се. Тези, които палят огъня, ще изгорят в него. Но тук мястото е след пожара за срама на тези, които се вършат, че не го виждат. Европейският парламент, Европейска комисия, европейските лицемерни водачи – за тях ще бъде срамът и позорът и отново ще се извиняват. Те преди също се правеха, преди 60 години към този момент се правеха, че не виждат едни пожари. Пак горяха, в избрани страни горяха парцели и бяха опожарявани парцели на избрана група, социална, етническа група. Това се случва и в Македония – палят се българи, не се палят парцелите на албанците. Както пита през вчерашния ден Любчо, отново ли щяха да мълчат по този начин, в случай че бяха запалили джамия или синагога да речем? Нали, нямаше да мълчат по този метод. Но тъй като са пали Българският клуб, се вършат, че не виждат.

Ние би трябвало да продължим да пазиме правата, законните ползи, живота, парцела и достойнството на българите в Македония, на македонските жители с българско национално съзнание. Защото за тези, за които съответно приказваме с Вас, хората в Културния клуб „ Иван Михайлов “, те даже нямат българско поданство. Те не са от тези, за които пропагандата приказва „ Е, те са взели поданство да избягат на Запад, да мият чинии в Германия “. Не. Тези хора са единствено македонски жители, те не са даже български жители, само че са българи, и то по-българи от някои други.

Водещ: И споделят, че нищо не може да ги спре да бъдат българи и да се борят.

Ангел Джамбазки: И няма да ги спре. Аз ги познавам – няма да ги спре. Но ние би трябвало да сме до тях. Аз Ви приветствам. Благодаря Ви и на Вас, и за цялостната работа на Радио „ Фокус “. Две-три медии сте в България, които държите тази тематика справедлива, поредна, задълбочена. Национална задача и национална идея е и ще продължим. И тъй като нашата идея е обективна, най-после успеха ще бъде на наша страна. Просто не би трябвало да се отхвърляме.

Водещ: Няма да спрем.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР