Трябва да продължим да работим с британските служби срещу тероризма,

...
Трябва да продължим да работим с британските служби срещу тероризма,
Коментари Харесай

Българите във Великобритания запазват правата си след Брекзит

Трябва да продължим да работим с английските служби против тероризма, те са значим сътрудник, сподели министър-председателят


Да няма юридически вакуум за нашите компании


Ще настояваме да остане безвизовото пътешестване


Лондон да продължи да съблюдава финансовите параметри

 Премиерът Бойко Борисов назова отрицателен ден днешната неделя, когато европейските водачи утвърдиха съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз. Премиерът Бойко Борисов назова отрицателен ден днешната неделя, когато европейските водачи утвърдиха съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз.
Съветът на Европейски Съюз е приел по предложение на България и на нашия непрекъснат представител към Европейски Съюз Димитър Цанчев Европейски Съюз да показва особена зоркост във връзка с правата и ползите на жителите, на нуждата от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност, надлежно и в частния случай България и Англия. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел през днешния ден, на която европейските водачи утвърдиха съглашението за излизането на Англия от Европейски Съюз (виж вдясно – бел.ред).

“За българските жители, които живеят във Англия, за българските компании и бизнес, а и на реципрочна основа, тъй като доста британци пък живеят в България ”, добави Борисов по отношение на правата на българите на Острова и на британците у нас. България ще упорства и да се пътува до Англия без визи както до момента. Премиерът означи, че съглашението планува уреждането на статута на европейските жители, които живеят, работят и учат във Англия с реципрочни гаранции. Борисов бе безапелационен, че България ще упорства, по линия на специфичните служби, битката с тероризма и трафика на хора, Англия безусловно да е част от Европейски Съюз, тъй като Лондон има “много мощни и доста положителни служби и фактически са извънредно значим сътрудник, може би същото важи и за НАТО ”.

Борисов напомни, че занапред ще се работи още за бъдещите връзки. “Специално за това съм уверен, че би трябвало да реализираме оптимално положителни връзки. Сега занапред ще се приказва по тази тематика, откакто минат гласуванията в Народното събрание. Затова сме си дали две години с опция, в случай че не се реализира в същото време съглашение, още две години да се работи ”, разясни Борисов.

“Това е исторически ден, само че в отрицателен проект, тъй като една страна, Англия, напуща Европейския съюз. Одобряваме съглашението по член 50 и политическата декларация, само че това не е краят на този развой ”, сподели още Борисов във връзка срещата на водачите на 27-те в Брюксел с английската премиерка Тереза Мей.

Борисов бе безапелационен, че Англия би трябвало да продължи да съблюдава финансовите параметри: “Да се съблюдават всички договорености, с цел да няма юридически вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница сред Ирландия и Северна Ирландия, това се договорихме. Подкрепихме и тематиката за нездравословните излъчвания. След излизането на Англия да не се популяризира върху повече страни, защото знаете – поради диверсификацията, най-малко по този начин се изяснява в България, преди години когато сме си дали въглищните централи на процедура на други компании, ние в този момент поемаме и всички заплащания на нездравословните излъчвания ”.

Кралството заплаща 44 милиарда евро за развода


Предстои гласоподаване в Народното събрание в Лондон

Евролидерите на днешната си среща на върха в Брюксел утвърдиха два документа за Брекзит – окончателното съглашение за изискванията, при които Англия ще напусне Европейски Съюз, и политическа декларация за бъдещите връзки на кралството със съюза.

Един от основните моменти в първия документ е сумата, която ще заплати Лондон за развода си с Европейски Съюз – 39 милиарда паунда или 40 милиарда евро. Същият документ планува временен интервал от 29 март 2019 година, когато кралството в действителност излиза от Европейски Съюз, до 31 декември 2020 година, в който на процедура няма да има смяна в връзките Лондон-Брюксел и през който ще се договаря за бъдещите връзки.

Политическата декларация е пътна карта за бъдещите връзки, в която е заложено опазване на безмитния режим и продължение на свободното придвижване на артикули и капитали, само че не и на хора и услуги.
Следващата стъпка, която следва, е английският парламент да утвърди съглашението за Брекзит, като гласуването се чака идния месец. Ако това стане, следва гласоподаване в Европарламента. Към момента обаче няма изрично болшинство за поддръжка за договорката в Народното събрание в Лондон. Вариантите какво ще се случи, в случай че тя бъде отхвърлена, са много. Единият е да се опита наново гласоподаване няколко седмици по-късно. Вторият е Англия да напусне Европейски Съюз без договорка. Има и вид да се опитат договаряния за нова договорка.

Юнкер: Най-голямата работа едвам в този момент стартира


Меркел назова договорката „ дипломатически шедьовър ”

 Жан-Клод Юнкер счита, че постигнатото съглашение за Брекзит е “възможно най-хубавото ”. Жан-Клод Юнкер счита, че постигнатото съглашение за Брекзит е “възможно най-хубавото ”.
Постигнатото съглашение за напускането на Англия беше единствената допустима договорка. Доволни сме от постигнатия резултат, само че денят е печален. Не е време нито за овации, нито за шампанско, съобщи шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след Европейския съвет, на който бе утвърдена договорката за Брюксел.

Юнкер акцентира, че “най-голямата работа едвам в този момент стартира ”, евентуално визирайки идното гласоподаване на съглашението в английския парламент, както и договарянията за бъдещите връзки сред кралството и Европейски Съюз.
“Пред нас остава сложен развой на ратификация, предстоят още договаряния. Независимо по какъв начин ще завърши всичко, сигурното е, че ще останем другари до последния ден, а даже и с ден повече ”, сподели пък ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние дефинира съглашението като почтено и уравновесено. “Ще останем съдружници, сътрудници и другари ”, увери той.

Канцлерката Ангела Меркел назова постигнатото съглашение “дипломатически шедьовър ”, само че добави, че към момента съжалява за решението на британците да изоставен Европейски Съюз след 45-годишно участие.

Най-добрите дни са пред нас, увери премиерката


Мей не е тъжна, избегна въпрос за оставка


Очаква поддръжка от депутатите в Лондон

 Тереза Мей идва за днешното съвещание на Европейския съвет, на което бе утвърдено съглашението за Брекзит. Тереза Мей идва за днешното съвещание на Европейския съвет, на което бе утвърдено съглашението за Брекзит.
Британската премиерка Тереза Мей съобщи, че за разлика от своите сътрудници в Европейски Съюз, не се усеща тъжна, съобщи Българска телеграфна агенция.
На конференция след днешното съвещание на Европейския съвет тя уточни, че е цялостна с оптимизъм за бъдещето на своята страна.

“Британците не желаят повече да спорят. Постигнахме допустимо най-хубавото съглашение. Най-добрите дни са пред нас. Парламентът в Лондон е задължен да извърши волята на гласоподавателите. Хората взеха решение да напуснем Европейски Съюз и имам вяра, че доверието в политиците ще бъде непокътнато с поддръжка за постигнатата договорка ”, съобщи Мей.

По нейните думи, в случай че съглашението не получи нужната поддръжка, това би довело до повече разделяне и неустановеност. Тя обаче избегна въпроса дали би подала оставка, в случай че договорката за Брекзит не бъде утвърдена от Народното събрание.

Брекзит като успех на неуспеха


Краят на началото


Благовест Бенишев

„ Това е оптималното, което всички дружно можеше да реализираме. Както Тереза Мей и нейното държавно управление от една страна, по този начин и Европейският съюз от друга. Няма спечелили през днешния ден, никой не печели, а губим всички. Но поради подтекста и това е задоволително. “ Така прагматично, делово и по холандски министър председателят на Нидерландия Марк Рюте разказа резултата от изключителния Европейски съвет, на който бе подписано „ окончателното съглашение “ сред Англия и Европейски Съюз, при какви условия Обединеното кралство напуща общото семейство и по какъв начин ще се градят бъдещите връзки на Албиона с Блока. Habemus Brexit!*

На 28 месеца от референдума от юни 2016 година, на който, настрана от другите индустриални и търговски лобита преследващи печалбарските си цели, най-много английските политици заблудиха гласоподавателите с неналичието си на обикновени знания за действието на Европейски Съюз. И на малко повече от четири месеца от края на двугодишният интервал, избран по член 50 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС), в границите на който процесът би трябвало да е дефинитивно завършил, договарянията за Брекзит предстоящо доведоха до договорка в ущърб на всички страни.

Европейският съюз въпреки и видимо да отбрани оптимално позициите, с които влезе в невиждания преговорен цикъл – правата на жителите, границата на остров Ирландия, сметката за развода и бъдещите финансови задължения – въпреки всичко губи значим член. Британците пък – без значение дали са от искащите или не излизане от обединена Европа – ще би трябвало да се примирят, че действителността е по-различна от празните обещания и няма по какъв начин връзките с Европейски Съюз, когато си отвън, да са толкоз ползотворни, колкото в случай че си вътре. Ако продължат да упорстват за Брекзит, несъмнено. В идващите две седмици Тереза Мей ще би трябвало да убеди личната си разединена партия, че постигнатото е най-хубавото. А оттова и да преведе съглашението през Народното събрание. При крах разновидностите са малко, само че пък рискови: отменяне на договорката, промяна на премиера и опит за предоговоряне с Брюксел, което Европейски Съюз няма да одобри или втори референдум, на който британците да решат дали желаят да изоставен Европейски Съюз при контрактуваните условия или да останат вътре.

* Имаме Брекзит! От израза на латински език: „ Habemus papa! ”, с който се афишира новоизбрания глава на Римокатолическата черква

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР