Трябва да поискаме от скопското правителство да вдигне забраната за

...
Трябва да поискаме от скопското правителство да вдигне забраната за
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Трябва да поискаме от Скопие да вдигне забраната за български книги

Трябва да желаяме от скопското държавно управление да вдигне възбраната за български книги. Това сподели в изявление за Агенция " Фокус " историкът акад. Георги Марков.

Академикът означи, че българските книги в Македония са неразрешени.

" Още повече, че това подаяние е едно фототипно издание на сборника на Братя Миладинови „ Български национални песни “. Забележете, то е издадено в 1861 година в Загреб благодарение на свещеник Щросмейер, когато още не е имало Българска екзархия. Тези песни са най-вече от Македония, само че е имало от Самоков, от Панагюрище и други краища на България. Те в този момент се издават в Македония като „ Македонски национални песни “. Това е едно светотатство с историческата истина ", посочи още акад. Марков.

По думите му Миладинови са с българско национално схващане и са знаели по какъв начин да озаглавят сборника.

" Кощунствено е да се написа „ Македонски национални песни “. Това не е европейско държание от страна на скопското държавно управление ", акцентира още историкът.

Темата за англо-американските бомбардировки над Скопие на 29 и 30 март 1944 година стана неуместна, сподели още акад. Георги Марков.

„ Преди всичко не би трябвало да бъдем подчинени на политическата уместност и да знаем, че това е военно закононарушение. Жертвите са най-вече дами, деца и старци – спокойно население. Разрушени са жилищни здания. Не са бомбардирали военните обекти. Трябва знаем, че това военно закононарушение не може да бъде простено, макар че в този момент сме в съюзнически връзки с тези две страни в НАТО “, посочи акад. Марков.

Според него в този момент тематиката се прескача от медиите.

„ Дори има монумент на американското посолство на американските летци, починали в небето на България. Да, те са починали, само че те са унищожавали спокойно население и са военнопрестъпници “, акцентира още историкът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР