Трябва да отчитаме факта, че Народното събрание вече определи последната

...
Трябва да отчитаме факта, че Народното събрание вече определи последната
Коментари Харесай

Две седмици ще се нужни да се пренастроят машините за гласуване

Трябва да отчитаме обстоятелството, че Народното събрание към този момент дефинира последната допустима дата за президентските избори и върнатият през вчерашния ден мандат доста стеснява опциите за маневриране във времето за установяване и на парламентарните избори. Това сподели президентът Румен Радев на среща с управлението на Централната изборна комисия на " Дондуков " 2.  " Затова и в обществото от ден на ден се приказва за избори " две в едно ". Най-важната страна в този спор сте вие и изборната администрация ", добави президентът, който чака ЦИК да показа своята организационна, техническа, софтуерна, времева и финансова подготвеност за осъществяване на избори дружно на парламентарните и президентските избори.

" Разделението на отговорностите сред президентската институция и Народното събрание допуска и обособени акции, и обособени избори. Досега в нашата процедура смесването на тези избори не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни към нас. Но, въпреки това, всички знаем, че обособените избори изискват и доста повече финансови средства ", уточни президентът. Радев установи, че българите към този момент са натрупали през актуалната година сензитивна електорална отмалялост и евентуално ще би трябвало да отидат и в три следващи или поредни неделни дни на избори.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова сподели, че комисията постоянно е в подготвеност за производство на избори, без значение какви са те, и дали се произвежда в един и същи ден повече от един тип избор. Технологично и организационно е допустимо да се проведат избори " две в едно ", означи тя. " От софтуерна позиция, при положение, че се проведат на разнообразни дати, нашата рекомендация е да има най-малко две седмици разстояние, това е сериозния най-малко ", уточни още Нейкова. Трябва да се престоят машините, машинно гласоподаване се създава и отвън страната, напомни ръководителят на ЦИК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР