Трябва да осигурим за хората с увреждания независим живот. Това

...
Трябва да осигурим за хората с увреждания независим живот. Това
Коментари Харесай

Трябва да осигурим на хората с увреждания независим живот

Трябва да осигурим за хората с увреждания самостоятелен живот. Това сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев по време на онлайн полемика отдадена на проблемите на българските жители с увреждания.

По думите на Кутев няма потребност да се търсят нови механизми, а да се види каква е практиката в другите страни и да се възпроизведат моделите, с цел да могат да сработят у нас. „ Това е изцяло изпълнимо, стига да има предпочитание в ръководството. А то се получава единствено по един метод – посредством напън “, сподели той.

Според депутата от „ Българска социалистическа партия за България “ би трябвало да има указател на хората с увреждания. „ Ще дам образец със Закона за персоналната помощ. Ние по този начин и не разбрахме какъв брой персонални асистенти би трябвало да има. Как ще вършим сметка какъв брой пари са нужни, какъв брой хора би трябвало да бъдат подкрепени, от кое място ще намерим толкоз персонални асистенти? Как ще разберем всичко това, в случай че нямаме указател? “, безапелационен е Кутев.

„ Оценката на самостоятелните потребности на всеки човек е нещо напълно друго “, счита той. Според него в тази тенденция не е реализирано доста, защото с последните промени Законът за персоналната помощ е бил сакат. „ Беше осакатена опцията точно да се дава отговор на самостоятелните потребности на хората “, съобщи Кутев.

„ През последните четири години говорихме, че класификатора би трябвало да го има, само че най-после той не се появи. Говорихме, че ТЕЛК би трябвало да отпадне, само че ГЕРБ бяха повода той да остане. Индивидуалната оценка на потребностите още веднъж се направи половинчато “, счита депутатът от левицата.

„ Дълбоко имам вяра в добротата на българския народ. Големият въпрос е доколко гражданското общество е в положение да придвижи тези стремежи и усеща върху политиците. Важно е да пренесем положителните практики и да ги осъществяваме, без значение коя политическа мощ ще е на власт “, сподели Кутев.

Според него няма по какъв начин едно решение да устройва всички – има разнообразни групи и разнообразни ползи. “Но би трябвало да се търсят решенията и проблемите да се вземат решение един по един, а не едновременно. Има метод, по които това може да се направи за доста малко време “, счита социалистът. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР