Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно

...
Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно
Коментари Харесай

Имунологът проф. Хайрабедян: Новите варианти на Covid-19 могат да заразяват повторно

Трябва да чакаме нови разновидности на ковид, тъй като те непрекъснато мутират. Това съобщи в " Тази заран " по bTV имунологът проф. Сорен Хайрабедян, шеф на Института по биология и имунология на размножаването .

По думите му е обикновено новите разновидности могат да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространяване.

" На този стадий няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от имунизацията, защото става въпрос за единични, точкови разновидности на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава преимущество, защото измененията в белтъка му разрешават по-бързо да се свързва и заразява клетките ", сподели проф. Хайрабедян.

Той добави, че имунизациите " образоват " организма да се " среща " с целия белтък и това, че елементи от него са видоизменени при другите разновидности - не оказва въздействие за имунитета.

Според него многокомпонентна ваксина против COVID-19 може да се чака до две години. Той изясни, че вирусът мутира на талази и се знае, че негови разновидности са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 година

Проф. Хайрабедян уточни, че може един човек да кара другите разновидности на вируса, само че те ще бъдат с по-леки признаци, в случай че първият път болестта е прекарана тежко.

" Докато имунната система го разпознае и стартира да го чисти отначало, има един прозорец, в който не се знае дали тези хора могат да го популяризират. Има доста разновидности, само че английският, бразилският и южноафриканският са най-притеснителни за научната общественост, тъй като по-трудно се въздействат от лечения ", сподели още той.

Имунологът съобщи, че английският вид от дълго време е пристигнал у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият сега вирус, само че доказването му е комплицирано и трудоемко. Той предвижда, че има опция огромната заболеваемост в България през ноември и декември да се е дължала точно на новия вид.

Според доктор Аспарух Илиев, български доктор в Германия , сериозни и рискови са срещите на огромни групи хора, в които има така наречен свръхразпространители. " Трябва да се заобикалят срещите на огромни групи хора. Във всеки случай на разформироване на ограниченията, рискът пораства. Решението на Щаба за въвеждане на канара и динамичен разбор е вярно ", сподели ръководителят на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев в ефира на " България заран ".

Той акцентира, че за връщането на децата в учебно заведение има няколко изследвания. И цитира най-голямото от тях - в Индия, което демонстрира, че децата са основни в разпространяването на вируса.

" Исландия твърди, че децата нямат роля в разпространяването. Истината е евентуално и на двете места, значим е методът, по който се съблюдават хигиеничните ограничения в учебното заведение. Трябва да си зададем въпроса къде се намираме ние. Нашите данни са безапелационни, от декември настъпи понижаване на броя на заболели ", означи доктор Илиев.

По негово мнение в огромната си част в заведенията за публично хранене в България ограниченията не се съблюдават.

" Маската под врата и декоративно на устата е доста чест феномен. Основните разпространители от децата са на възраст над 12 години. Малките се смята, че имат и прочут имунитет, който е по-различен от на възрастните. Ако въпросът е да намерим компромис, хубаво е да помислим за тази граница от 12 години ", акцентира медикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той счита, че във всеки един миг би трябвало да има подготвеност ограниченията още веднъж да се затегнат. Училищата в Германия остават затворени най-малко доникъде на февруари, само че страхът от британския вариант е огромен. Д-р Илиев бе безапелационен, че новите варианти се засичат и с антигенните, и с PCR тестванията.

" Евентуално при по-големи разновидности би могло антигенните проби да не са толкоз точни. Срещу британския вариант имунизациите ще работят, би трябвало да се изследва дали успеваемостта ще е толкоз висока по отношение на бразилския и южноафриканския вариант. РНК-ваксините могат да бъдат модифицирани доста бързо ", разяснява Аспарух Илиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР