Трябва да намерим решение, което няма да унижи нито една

...
Трябва да намерим решение, което няма да унижи нито една
Коментари Харесай

Димитров и Кодзияс: Да решим спора и да вървим напред

Трябва да намерим решение, което няма да унижи нито една от страните и ще отвори вратите към бъдещето. Това сподели македонският министър на външните работи Никола Димитров по време на взаимната конференция с неговия гръцки сътрудник Никос Кодзияс, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Димитров дефинира като положителни диалозите, свързани с разликите към разрешаването на разногласието за името. " Ние имаме общ интерес да намерим решение на този дълготраен проблем. Този въпрос продължава прекомерно дълго. Опитваме се да създадем доверие и да отстраним предразсъдъците, които съществуват. От другата страна има предпочитание за диалог и намиране на решение ", сподели Димитров и заяви, че идната седмица дружно с Кодзияс ще проведат среща във Виена с присъединяване на интернационалния медиатор Матю Нимиц.

" Днес направихме крачки към разрешаване на проблемите, които ние не сме основали, а ги наследихме. Длъжни сме да ги разгадаем и това ще помогне на другарството сред двата народа, на стабилността, сигурността на двете страни и целия район ", сподели от своя страна Кодзияс. Той акцентира, че има вяра в честните договаряния, от които и двете страни в бъдеще ще завоюват, без да има победени и губещи. " Гърция желае компромис ", сподели още гръцкият посланик №1.

Слято име на македонски език и без превод не е най-хубавата посока при воденето на договаряния.... Сегашното название Бивша Югославска Република Македония съдържа името Република Македония и това е преведено на шестте публични езика на Организация на обединените нации. Трудно мога да обясня на моя народ, че е положително решение новото название да бъде слято в една дума, сподели Димитров.

Гръцкият посланик бе запитан, за какво Атина упорства за промени в македонската конституция. " Този въпрос би трябвало да се обясни, само че сега това не е тематика тъй като сме по средата на преговорния развой, сподели Кодзияс. Димитров от своя страна акцентира, че " Македония желае трайно решение, което ще бъде признато от обществеността и жителите на двете страни ". " Наша задача е да предложим и защитим сходно нещо, макар нашите разлики ние се опитваме да реализираме общо бъдеще. Историята е значима, само че не можем да я променим, за разлика от действителността и бъдещето. Необходимо е да намерим решение, което ще разреши на двете страни да вървят напред, сподели Димитров. Никос Кодзияс от своя страна се разгласи " за заслужено решение което не се отнася за предишното, а за бъдещето и което ще отвори пътищата напред и няма да основава проблеми в бъдеще ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР