Трябва да намерим работещ механизъм, за да продължи програмата за

...
Трябва да намерим работещ механизъм, за да продължи програмата за
Коментари Харесай

Инж. Тодор Андонов: Трябва работещ механизъм за санирането, за да не останем гетото на Европа

„ Трябва да намерим работещ механизъм, с цел да продължи програмата за саниране и да не останем гетото на Европа “.

За това прикани в изявление за „ Нова нюз “ членът на управлението на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Тодор Андонов. Поводът е вторият стадий от санирането на жилища, при който за първи път притежателите на жилища ще съфинансират ремонтите с 20 % от цената им,. В същото време поради неналичието на задоволително предложения, срокът за събирането им бе продължен от Министерството на районното развиване и благоустройството до 28 март.

При предходната национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания финансирането бе 100% държвно и бяха усвоени към 1,9 милиарда лв., напомни инж. Андонов. Тогава също е имало компликации, защото непознавайки програмата доста хора се плашели, че ще им вземат жилищата, а и организацията на толкоз доста притежатели в един блок е била сложна.

„ Имаме случаи, в които в един блок има четири входа санирани, а другите четири – не, тъй като собствеиците имат срещу, щели да им вземат жилищата “, сподели Андонов.

Сега към този момент не било належащо да се убеждават хората, те сами разбрали изгодите за всяко настрана жилище, за обществото и за квартала им.

„ Интересът към първия стадий със 100 % безплатно финансиране беше извънредно огромен. Кандидатстваха повече от 3000 здания, като ресурсът нужен за тях е някъде към 4 милиарда лв.. По Националния проект за възобновяване и резистентност в този момент има 1,129 милиарда лв.  безвъзмездно за саниране “, сподели Андонов.

И добави, че 282 млн. лв. са планувани за втория стадий, при който притежателите на жилища би трябвало да съфинансират санирането с 20 % от цената.

„ И там според мен и наблюдаване искащите са прекомерно малко. Мога да дам образец от Бургас – там по първия стадий аплайваха 230 многофамилни жилищни здания, по втория стадий единствено 11. И това не са огромните сгади с по 100-200 жилището, това са дребни здания с по 10-12-18 притежатели “, безапелационен бе членът на управителния съвет на КСБ.

Според него казусът е главно учредителен.

„ Трябва да се трансформират изначално манталитетът и визията на обществото към жилищата, които притежаваме “, сподели инж. Андонов.

Той напомни, че в България за разлика от Западна Европа жителите, които притажават лично жилище, са много по-голям % – над 90 %. Още повече, че панелните блокове са ни завещание от социализма, както и високите ЕПК, които са с доста на брой жилища. Вътре в такива здания живеят доста хора с прекомерно друг обществен статус. Отделно e демографската рецесия, а и доста притежатели са напуснали страната, по тази причина във всеки блок има най-малко по един-два жилището, които не се населяват.

„ Нашият нрав като българи е, че ние имаме апартамент и всичко отвън входната врата на жилището като че ли не ни визира. Докато това не е по този начин. Ние би трябвало да разберем, че с изключение на притежатели на жилища ние сме съсобственици и на една постройка и надлежно носим, в това число финансова отговорност, за поддръжката на цялостния образ на тази постройка “, счита той.

Според Андонов отсам идва и казусът с организацията на хората. На въпрос какъв брой би трябвало да доплащат жителите в този момент, при втория стадий на програмата, той даде ориентировъчна сума какъв брой би коствало санирането на средноголямо двустайно жилище от 60 кв. м., към 5000-5100 лв..

Андонов описа за доста положителния образец на Словакия, където всеобщо постройките са санирани, макар, че доплащането от притежателите е 50-60%. По закон всяка постройка там има записано юридическо лице – Сдружението на притежателите, и то получава всеки месец пари от всеки притежател на жилище съгласно квадратурата му. С тези пари се подписва контракт за поддръжка на постройката с дадена компания и тя се грижи за всички поправки, в това число и за санирането.

„ Тези средства, които се акумулират по сметка на Сдружението на притежателите, служат за ремонт на асансьора, когато протече покривът, в това число и за саниране. Но не е единствено това – страната отпуска за самоучастието на постройките в санирането дълготрайни безлихвени заеми на Сдружението на притежателите “, изясни инж. Андонов.

Той напомни, че у нас има потребност от организация и работещо във времето решение.

„ Имаме поети задължения към Европейския съюз по Зелената договорка за реализиране на избрани критерии за енергийна успеваемост, за спестени въглеродни излъчвания. Жилищният и сградният фонд осъществя една огромна част от тези въглеродни излъчвания. Най-евтината сила е спестената сила “, счита членът на УС на КСБ.

Според него е необходим механизъм, посредством който хората да разплатят „ своето самоучастие в санирането в течение на времето, в това число и посредством спестяването на средства, като ще заплащат по-малко за отопление. “

Андонов напомни, че до момента договорите за саниране за били тристранни – община, реализатор и Българската банка за развиване, защото при предходната стратегия средствата бяха от националния бюджет. Сега средствата са по Националния проект за възобновяване и резистентност и ББР не взе участие, т.е. договорите се подписват сред строителите и общините. Няма изясненост по какъв начин ще се случи вторият стадий, дали строителите ще подписват контракти единствено с общините, а общините ще си търсят 20-те % съфинансиране от хората, или изпълнителите би трябвало да го вършат.

„ Любопитен съм кой строител би сключил подобен контракт със сградна благосъстоятелност от 100 жилището и да си търси от другите жилища парите. Категорично би трябвало да се откри работеща формула. Трябва да стане доста добре премислено “, безапелационен бе инж. Андонов.

Той напомни, че казусът би трябвало да бъде решен посредством импортираното неотдавна в Народното събрание предложение за Национална жилищна тактика 2025-2050 година, с която се задължава Министерският съвет да създаде средносрочна стратегия,  в това число да откри механизъм и финансиране, с които да се покрие санирането на оставащата част от 2178 здания, плюс работещ механизъм за поддръжка на 20-те % самоучастие. Европейски Съюз е безапелационен, че 100-процентовото безплатно финансиране на санирането не може да продължи, по тази причина ние като общество би трябвало да намерим работещ механизъм, приключи инж. Андонов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР