Трябва да живеем в днешния ден и да работим за

...
Трябва да живеем в днешния ден и да работим за
Коментари Харесай

Силяновска изгледа спектакъла на софийската опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

„ Трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето “. Това съобщи президент на Северна Македния Гордана Силяновска-Давкова преди началото на спектакъла на Софийската опера и балет нощес в Скопие, съобщи БГНЕС.

Това е първата ѝ изява, откакто постави клетва на 12 май.

Силяновска се срещна с шефа на Софийската опера и балет Пламен Карталов и уточни, че е доста добре осведомена с творчеството му и е пристигнала да се възхищава на премиерата.

На въпрос дали наличието ѝ е знак за другарство, Силяновска отговори:

„ Да, това е една стъпка. Държа на културната дипломация и имам вяра, че тя е по-силна от обичайна. Затова пристигнах да се насладя довечера на операта. Познавам и учен Карталов, мисля, че е извънреден. Смятам, че Пламен ще възпламени културния пламък тук. “

„ Не мисля, че предишното ни е сантиментално – нито вашето, нито нашето. Смятам, че би трябвало да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето “, добави президентът на РСМ.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева съобщи, че „ с помощта на поддръжката и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме опция да посрещнем Софийската опера и балет с тази голяма режисура, която е върхът в цялостната стратегия на майските оперни вечери “.

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет пристигнаха в македонската столица и провокираха голям интерес – залата е изцяло разпродадена.

Представлението се организира в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният миг в културната стратегия.

Карталов по-рано показа българския театър пред македонските медии.

„ Гордост и наслада е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет. Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български спектакъл “, сподели той.

“Валкюра ” е въодушевена от средновековни митове за мъдрата Ерда и Песента на Нибелунгите. Операта е изпълнена за първи път в Мюнхен на 26 юни 1870 година.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф – Ханс Кудлих, а костюми – Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните функции във „ Валкюра ” извършват Марияна Цветкова – Фрика, Томас Хол – Вотан, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде.

Събитието е проведено с поддръжката на министерствата на културата на България и Северна Македония, а сътрудник е Българският културно-информационен център в Скопие.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „ Трубадур ” от Верди, режисирана от Иван Поповски.

Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР