Трябва да искаме да платим цената на мира - повече

...
Трябва да искаме да платим цената на мира - повече
Коментари Харесай

Столтенберг след мандата в НАТО: 5 поуки и най-важната - връзката САЩ-Европа не е даденост

Трябва да желаеме да платим цената на мира - повече пари дават по-силна защита, по-голямо въздържане и по-добра сигурност, съобщи генералният секретар на Алианса
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг произнесе през днешния ден слово, в което уточни пет поучения от дългогодишния му мандат отпред на военнополитическия съюз. Той приказва на събитие, проведено от немския фонд " Маршал " в Брюксел, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

Най-важната поука е, че не би трябвало в никакъв случай да одобряваме връзката сред Европа и Съединени американски щати за даденост, сподели той. Изолационизмът няма да донесе сигурност на никого. Европа би трябвало да разбере, че без НАТО на континента няма сигурност, добави Столтенберг. По неговите думи Европа не получава сигурността си гратис.

Трябва да желаеме да платим цената на мира - повече пари дават по-силна защита, по-голямо въздържане и по-добра сигурност, продължи Столтенберг. Свободата е по-важна от свободната търговия - до неотдавна доста съдружници мислеха, че пазаруването на съветски газ е търговски въпрос. Не би трябвало да повтаряме същата неточност с Китай. Не би трябвало да жертваме краткосрочните търговски ползи против дълготрайни закани за сигурността. Нашата сигурност се подкопава от митата и пречките пред търговията сред съдружници, добави той.

Военната мощност е причина за разговор. Това ясно се вижда в Украйна. Всички желаеме войната да приключи. Руският президент Владимир Путин има вяра, че може да реализира задачите си на бойното поле. Не мисля, че можем да променим мнението му, само че можем да му объркаме сметките. Като даваме оръжие на Украйна, Путин ще разбере, че не може да получи желаното със мощ. Колкото повече оръжие можем да доставяме на украинците, толкоз по-вероятно е да реализираме мир. Вратите на НАТО са отворени, Украйна ще се причисли към пакта, добави Столтенберг.

Последната от петте поучения за него е, че военната мощ има граници. Това се видя ясно в Афганистан, уточни той. Намесата на НАТО в тази страна бе подкрепена от Организация на обединените нации. Мисията ни не беше безрезултатна, само че продължи прекомерно дълго. Стремежът Афганистан да бъде демократична страна беше оневинен, само че прекомерно упорит. Няма съображение да мислим, че в случай че бяхме останали още 20 години, изходът би бил друг. Изводът за последваща задача на НАТО зад граница е, че задачата би трябвало да бъде ясно избрана и да има схващане какво може да се реализира, заключи генералният секретар.

В последвалия диалог с присъствалите на събитието Столтенберг съобщи, че най-голямата задача пред неговия правоприемник в НАТО Марк Рюте ще бъде да пази единството на 32-та съдружници. Столтенберг не удостовери, че следва да оглави Мюхенската конференция за сигурност, само че означи, че се връща в Осло и не изключва да напише книга.

Според него е значимо Европейски Съюз и НАТО да не поддържат успоредни структури за сигурност. По неговите думи рецензията на Съединени американски щати за европейските отбранителни разноски е била изцяло оправдана и е била повтаряна с разнообразни думи от президентите Барак Обама, Даналд Тръмп и Джо Байдън.

Не беше елементарно да убедим някои от съдружниците да се даде военна помощ за Украйна. Съществуваха опасения Русия да не стане нападателна, само че тя към този момент беше показала експанзия. Ако по-рано бяхме дали повече поддръжка за Украйна, Русия щеше да заплати по-висока цена за нападението и щеше да се реши по-трудно да го предприеме. Можехме да създадем доста повече, сподели Столтенберг.

Русия е виновна за прекъсването на разговора с НАТО. Беше напълно вярно да подобрим връзките с Москва след края на Студената война. Дори и след нахлуването на Русия в Грузия през 2008 година направихме изпитание, опитахме да подобрим връзките с Кремъл. Дори през януари 2022 година, когато Русия към този момент струпваше многохилядни войски по украинските граници, имаше съвещание на Съвета НАТО-Русия в опит войната да бъде предотвратена. Пространството за логичен разговор съвсем изчезна с началото на съветските набези, довели до гибелта на хиляди хора и разрушаването на градове, добави той.

Според него има граница на цената, която Русия би платила за тази война. Украйна и Русия би трябвало да договарят, а от нас зависи да има условия украинците да убедят руснаците, че продължаването на войната не си коства, уточни Столтенберг. Според него на подписа на съветската страна не може да се има вяра, тъй като са нарушени Будапещенският меморандум и споразуменията от Минск. Затова е належащо Украйна да бъде въоръжена за въздържане на последващо нахлуване и да подписа съглашения за сигурност с огромните страни от НАТО, разясни генералният секретар. Той добави, че по-късно трайният мир в Украйна ще бъде обезпечен с участие в НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР