Трябва да имаме готовност за поне едно частично затваряне на

...
Трябва да имаме готовност за поне едно частично затваряне на
Коментари Харесай

Асен Василев:Трябва да имаме готовност за частично затваряне на икономиката

Трябва да имаме подготвеност за най-малко едно отчасти затваряне на стопанската система. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев в коментар за актуализацията на бюджета. Коментарът си той направи по време на съвещанието на Тристранката в отговор на питане на КНСБ да бъде импортирана изясненост по тематиката.

Това, което чуваме от Европа, от Съединени американски щати и това, което се чува по линия на здравното министерство, е, че има огромна възможност от трета вълна и би трябвало да имаме подготвеност за есенно-зимния интервал, предизвести Асен Василев. Част от диалозите с Министерство на здравеопазването е всичко да бъде предвидимо и да не е поголовно.

Първите стъпки в актуализацията на бюджета почнали със здравното министерство, като стигнали до една визия, че според от равнището на заболеваемост би трябвало да се излезе със заповед на Министерство на здравеопазването, която общо и ясно да споделя какво значи за бизнеса и учебни заведения, като ограниченията не се взимат от през днешния ден за на следващия ден. Ако влезем в зелената, оранжевата, алената или тъмночервената зона - това са ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати. Тези заповеди би трябвало да излязат в границите на тази седмица.

В момента сме почнали процедура по актуализация на бюджета. Основните параметри на процедурата са да се резервира настоящото равнище на бюджет недостиг, като ще може да се осъществят по-големи доходи и ще може да се вдигне разходната част, без да се усилва дефицитът.

Истината е, че дали ще има милиард или милиард и половина в преизпълнението на приходната част, ще знаем през първата седмица на юли месец, сподели още Асен Василев. Нашата упоритост е доникъде на юли месец да се фиксира макрорамката на актуализацията на бюджета, само че би трябвало да има ясна визия от Министерство на здравеопазването какво считат, че е редно да се прави в другите равнища на заболеваемост до края на годината. Това към този момент може да се употребява като основа, с цел да се проведат поредност от срещи по нов дизайн на мярката, започвайки от септември до края на годината, като бъде заложено в актуализацията на бюджета.
 Асен Василев: Ще подготвим актуализация на бюджета, която ще дадем на новия парламент Асен Василев: Ще подготвим актуализация на бюджета, която ще дадем на новия парламент
Ние сме декларирали упоритост да подготвим актуализация на бюджета, която да бъде импортирана в Народното събрание. Предполагам, че процедурата ще бъде з...

Другото нещо, което се преглежда като част от това, е вместо мярката за пенсионерите от 50 лв., да се направи преизчисляване на пенсиите, като това залегне стабилно отсега нататък.

По отношение на дизайна на ограниченията за бизнеса Асен Василев означи, че на база на сюжетите и заповедите на здравния министър е рационално да стартират серия от диалози по какъв метод може да бъде подкрепят, в случай че сме в зелената, оранжевата, алената или тъмночервената зона. Това е една добра основа, на която да се стъпи, с цел да може да се види кои браншове биха могли да бъда наранени, с цел да може помощта да бъде прецизна, навременна и предвидима, безапелационен бе финансовият министър.

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР