Трябва да има законова промяна или поне да започне разговор

...
Трябва да има законова промяна или поне да започне разговор
Коментари Харесай

София Владимирова призна, че има нужда от законови промени за обществените медии

Трябва да има законова смяна или най-малко да стартира диалог за това какви би трябвало да са границите и какво е мястото на публичните медии. Последните дни се сблъскваме се с два проблема, които не са регламентирани в закона.

Това съобщи ръководителят на съвета за електронни медии София Владимирова пред Българска национална телевизия във връзка създалата се обстановката с предаването " Референдум " по публичната телевизия.

По думите й тази обстановка е неприемлива, защото задачата на публичните медии е да отразяват другите гледни точки. Затова съгласно нея би трябвало да се види дали има потребност от нов правилник.

В тази връзка тя прикани за добър звук, с цел да могат жителите да бъдат осведомени и да създадат своя справедлив избор.

Ако езикът на омразата се трансформира в норма, тогава какво общество сме се трансформирали, запита Владимирова.

Тя означи, че когато има правила и към този момент сме се съгласили с тях, те би трябвало да се съблюдават. Владимирова разясни, че към този момент са изпратили запис от предаването в ЦИК и защото се намираме в предизборна акция, те би трябвало да преценяват какво да създадат в този случай.

Председателят на Съвет за електронни медии уточни, че Българска национална телевизия и БНР са натоварени с доста повече условия, с които би трябвало да се преценяват спрямо другите търговски снабдители.

По отношение на финансирането на публичната телевизия, Владимирова съобщи, че изрично би трябвало да бъдат наказани опциите за финансиране и дебатът за това би трябвало да бъде обществен.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че ЦИК е открила нарушаване в предаването " Референдум " и следва да бъде формиран акт на водачът на " Атака " Волен Сидеров.

Проверката на ЦИК е открил непочтено държание на Сидеров, който е позволил обидни прилагателни към водещия на предаването Добрина Чешмеджиева и други участници.

Санкцията за сходно нарушаване е сред 2000 и 5000 лв. като санкция, а при наново може да доближи до 15 000 лв..

Самият Сидеров разгласи, че има желание да съди Българска национална телевизия. Той чака опрощение от водещата Добрина Чешмеджиева, че му е спряла микрофона по време на предаването.

Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ понася вреди от дейностите и държанието на съдружните си сътрудници.

В позицията си пък водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов отбрани публицистите от експанзия. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР