Трябва да има увеличение на инвестициите в учителите, като продължаваща

...
Трябва да има увеличение на инвестициите в учителите, като продължаваща
Коментари Харесай

Едва 4.3% от учителите у нас са на възраст 21-30 години

Трябва да има нарастване на вложенията в учителите, като продължаваща подготовка, дотации за първична подготовка, тласъци за трудова претовареност, стратегии за действия на нови институции. Това разискаха специалисти от Министерството на образованието и науката в полемика на тематика „ Пътна карта на политиките за учители в България ".

Основните констатации са, че би трябвало да се обърне повече внимание на създаването и реализацията на вложения в продължаващата подготовка на учителите, а съществуващите форми на практиките за продължаваща подготовка не са синхронизирани, споделиха на конференцията.

Проблем пред родното обучение е застаряването на учителите.

36.1% от тях са на възраст сред 51 - 60 години, 17% са над 60-годишна възраст. Едва 4.3% от учителите са на възраст сред 21 - 30 години. Вдигането на учителските заплати е нараснало броя на младите учители, само че техният % към момента е прекомерно невисок, с цел да твърдим, че казусът е решен.

Регионите, които имат най-ниски резултати на тестванията PISA са тези, които имат и максимален брой неквалифицирани учители. На доста места в страната учителите, които преподават нямат квалификационна степен.

В областите Добрич, Разград, Силистра, Търговище, Шумен 37% от учителите нямат такава степен, а в област Видин са съвсем 40%. От Министерството на образованието и науката оферират незабавни ограничения, с цел да се позволи този проблем.

Част от концепциите са да се вкарат знаци за общоприет обзор и разбор на работната мощ, както и знаци, които да следят равнището на активност за продължаваща професионална подготовка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР