Трябва да има свобода на духа, враждата води до разруха.

...
Трябва да има свобода на духа, враждата води до разруха.
Коментари Харесай

Рашидов за Северна Македония: Стига сме отстъпвали

Трябва да има независимост на духа, враждата води до съсипия. Така някогашният министър на културата и ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание Вежди Рашидов разяснява необяснимата антибългарска изразителност в районен съд Македония, мотив за която този път стана присъединяване на македонския реализатор Васил Гарванлиев в тазгодишния конкурс на " Евровизия ".

Признанието от страна на Гарванлиев, че има българско поданство, безусловно взриви „ патриотичните среди в Скопие ", които незабавно свързаха песента с " българското несъгласие и антимакедонската политика на София ".

" Определено не разбирам каква липса на достолепие, самочувствие и комплекси може да има едно общество, с цел да може да има такова държание. Особено към страна като България, която постоянно се е държала и другарски, и приятелски, и честно. Помня президентът Желю Желев, когато бе взето решението България първа да признае Македония за страна. Не разбирам за какво би трябвало да страда културата ", разяснява Вежди Рашидов пред БГНЕС.

Според него културата би трябвало да играе ролята на мост сред две страни, а не да ги разделя.

" Така не може да се държи една страна, тя би трябвало да има своето достолепие, самочувствие, да желае да бъде част от света. Държавата е общ брой от хора, които желаят техният живот да има някакъв смисъл. Нищо друго не е страната, с изключение на сборът от това, което носи тяхната еднаквост, темперамент, добрина. Не разбирам за какво ", разяснява той следващата вълна от антибългарска изразителност в западната ни съседка.

Вежди Рашидов е безапелационен, че въпросите в региона на културата не трябва да бъдат политизирани, а връзките сред двете страни не би трябвало да се отразяват на културната сфера.

" И България би трябвало да покаже самочувствие. Стига към този момент отстъпваме в името на положителното, би трябвало да проявим темперамент. Аз не диспутирам кои са българи, кои македонци. Щом по този начин е решил светът да разпредели нещата, одобрявам, само че не одобрявам арогантността, неприятното отношение и омразата ", добави още Вежди Рашидов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР