Трябва да има повече отчетност в работата на прокуратурата и

...
Трябва да има повече отчетност в работата на прокуратурата и
Коментари Харесай

Празен чек или празник за мафията

Трябва да има повече отчетност в работата на прокуратурата и програмно бюджетиране. Отпускането на " празен чек " би трябвало да спре.

Това е фиксация по отношение на основния прокурор, опит за покоряване на правосъдната система.

Такива са двете противоположни отзиви - на " Демократична България " и на Движение за права и свободи по жалбата на Иван Гешев против желанието на на ръководещите да понижат бюджета на държавното обвиняване с над 20 милиона лв., които да бъдат трансферирани към Българска академия на науките (БАН).

Ако се стигне до орязване на средствата, това щяло да е " празник за мафията ", уточни още обвинител номер едно през днешния ден в коментар пред публицисти. След като изпрати и мнение до ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

" Ние постоянно сме упорствали да се вкарат по-сериозни форми на отчетност за работата на прокуратурата, да има повече детайли на програмно бюджетиране. В момента средствата, които се отпускат, са като празен чек и това би трябвало да спре ", уточни през днешния ден в коментар съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

И добави:

" Българската прокуратура би трябвало да разбере, че не може да се държи като страна в страната. Ако българските прокурори желаят да се употребяват с почитание, с дължимото равнище на самостоятелност, е добре да стартират да дават доклад пред обществото и да не се държат като персонална армия на Иван Гешев. Естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те ще кажат, че това е незаконно, наказателна процедура ".

От името на Движение за права и свободи приказва Хамид Хамид. Позицията на Движението е, че въпросното орязване на средствата е необичайно - откакто с бюджета за 2022-а разноските се раздували. След което Хамид направи изявление " всъщност ".

" Това е персонална фиксация по отношение на личността на основния прокурор и опит за доминиране на правосъдната система, на нейното покоряване ", съобщи националният представител.

И без никаква изненада се съгласи с Гешевата " победа за мафията ".

В парламентарните коридори коментар направи и правосъдната министърка Надежда Йорданова, която бе в Народното събрание за приемането на закона за поданството, с които бяха отстранени " златните паспорти ". Йорданова първо уточни, че желаното понижаване не е в съгласие с нея, защото то идва от болшинството в Народното събрание, а не от Министерския съвет. Но го отбрани. И бе безапелационна - това не било наказателна акция против Гешев, а България към момента е страната с най-вече прокурори на глава от популацията.

Горе-долу в същия дух коментар, отново в Народното събрание, направи и финансовият вицепремиер и министър Асен Василев. Той посои, че България е страната в Европейски Съюз с максимален % от Брутният вътрешен продукт за правосъдната власт - 0,7, при 0,3% приблизително за Съюза. Няма политически напън, разгласи и той. Такъв не можело да има, когато народните представители взимат решенията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР