Трябва да има оставки в АПИ. Къде са контролните органи?

...
Трябва да има оставки в АПИ. Къде са контролните органи?
Коментари Харесай

Диана Русинова: На мястото на инцидента има нерегламентиран вход и изход от кариера

Трябва да има оставки в АПИ. Къде са контролните органи? Този водач спал ли е, ял ли е, имало ли е кой да го ревизира. Беше ясно, че ще се случи подобен случай. Не може постоянно да упрекваме водачите. Този сектор е в безобразно положение - мантинели, маркировка, знаци ", разяснява специалистът Диана Русинова от Института за пътна сигурност пред Българска национална телевизия след тежката злополука тази ноТя уточни, че на мястото на злополуката, където починаха 45 македонски жители има нерегламентиран вход и излаз от кариера и оттова излизат камиони.

" Имам подозрение, че сцеплението на асфалта не е каквото би трябвало. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило ", сподели Русинова.

" Има доста дефицити по българските пътища. Миналата година имаше различен случай там. Пътят към Гърция е една от 1500-те черни точки в България. Ние ги оповестяваме и нищо не се случва ", добави сътрудника й Емил Марков.

" Като водач не мога да се ориентирам къде съм при дъжд или мъгла в този сектор. Все едно се намираш в пустиня ", сподели още Русинова. Марков уточни, че за последните години по пътищата у нас са починали 1200 непознати жители.

" Днес е на " Струма ", на следващия ден ще е на " Тракия ", в други ден - на " Хемус ". Управлението на пътната сигурност явно не работи. На Северната дъга в София стават по 3 произшествия всеки ден. За три месеца не се откри една институция да реши този проблем ", добави Русинова.

Пред БНР Русинова съобщи, че неведнъж са подавали сигнали. Подобни нещастия са предотвратими и не е редно да се случват в страна членка на Европейския съюз, акцентира Русинова и разяснява, че явно не сме си извадили нужните поучения от злополуката край Своге.

Русинова назова случилото се " неуместно и неприемливо " и го дефинира като покруса и за двете народи.

Тя напомни, че пътната права е открита през 2004 година и подчертава върху изчезнали пътни знаци, изчезнали ограничаващи системи и изчезнала маркировка.

Според Диана Русинова няма ефикасен и съответен надзор по пътищата у нас.

Този случай демонстрира поредност от фрапиращи неточности, които нашата страна позволява, безапелационна е Русинова.

Няма нещо, което да не може да се поправя след експертен разбор, счита тя по отношение на характерностите на пътния сектор.

Пред bTV Русинова направи разбор на фотоси от дрон на пътния сектор на Автомагистрала " Струма ", където стана злополуката с македонския рейс.

По думите ѝ наложително би трябвало да бъде измерено положението на пътната маркировка в този сектор, както и няколко километра по-назад, с цел да се види дали неналичието ѝ не е объркало водачът и не е довело до това той да не може да следи пътя.

" Напълно е допустимо знакът за острова да е липсвал или лидерът да не го е видял, или да е задрямал ", позволи специалистът.

По думите ѝ от фотосите с дрон доста ясно се вижда по какъв начин се е опитал да излезе от сектора и да стабилизира рейса. След това е последвал ударът в мантинелата.

" Твърди се, че има гърмеж. Не мога да кажа в кой миг е настъпил той ", добави тя.

Друга фотография демонстрира подложен знак на острова на пътното платно. По думите на Русинова обаче той не е инсталиран вярно, тъй като е подложен доста високо.

" Трябва да бъде инсталиран ниско долу, с цел да покаже, че точно долу е заплахата ", разясни Диана Русинова.

" Не съм сигурна, че този знак го е имало и е хубаво да се направи инспекция дали е в останките, тъй като не се вижда ", добави пътният специалист.

Според нея би трябвало да се ревизира и класът на светлоотразителност. По всяка възможност водачът се е объркал, счита Русинова и още веднъж съобщи, че съгласно нея бордюрът е доста висок.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР