Трябва да има опция за обявяване на личен фалит от

...
Трябва да има опция за обявяване на личен фалит от
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска и в България да се мисли за въвеждане на личен фалит

Трябва да има алтернатива за оповестяване на персонален банкрут от жители, които са изтеглели заем, само че по някаква сериозна причина не могат да го изплащат, сподели през днешния ден по " Нова телевизия " омбудсманът Мая Манолова. Тя добави, че все още към един милион българи имат проблеми с заплащането на сметките си, само че не всички те са със свръхзадължения.

Според Манолова изпадналите в сходно състояние хора нормално минават в сивата стопанска система или бягат в чужбина, с цел да спасят себе си и фамилиите си. " Така се унищожават десетки хиляди човешки ориси. Това не е добре и за страната ", разяснява омбудсманът.

Манолова предлага, след преценка на ситуацията на съответния жител, да може той да се споразумее със своя заемодател за разсрочване или даже съкращаване на дължимата сума. Трябвало да има вид и за погашение на заема на по-късен стадий, когато длъжникът си откри работа или оздравее. " България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма закон за персоналния банкрут ", сподели омбудсманът.

Тя повтори тезата си, че всеки жител би трябвало да може да оспорва цените на ток, вода и газ, тъй като това са публични услуги, които се дават в изискванията на монопол. " Не споделям, че цените би трябвало да бъдат по-ниски или по-високи, а че в една правова страна би трябвало да има достъп до съд, който да преглежда такива тъжби ", акцентира Манолова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР