Трябва да гледаме нашите интереси и да не се подчиняваме

...
Трябва да гледаме нашите интереси и да не се подчиняваме
Коментари Харесай

Премиерът: Доскорошната освободителка на България се превръща в противник на Съединението

Трябва да гледаме нашите ползи и да не се подчиняваме на непознатите. Доскорошната освободителка на България се трансформира в най-големия съперник на Съединението. Съединението е дума, която от една страна отразява исторически акт, който трансформира ориста на България, а въпреки това е знак от какво има потребност българското общество, в случай че желае да се развива.

Това съобщи акад. Николай Денков във връзка честването на 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия пред мавзолея костница на княз Александър І Батенберг.

“Този политически акт има няколко исторически урока, които ние би трябвало да помним в случай че желаеме да се развием. Първият - най-големите победи могат да бъдат реализирани и по кротичък метод, в случай че използваме вярно методите на дипломацията, в случай че намерим съдружници, в случай че знаем защо се борим, и имаме обща цел. Вторият урок е, че даже да се наложи да пазиме и с кръв това, което сме постигнали, тъй като българското Съединение нямаше да бъде сполучливо в случай че българската войска в нужния миг не съумя да отблъсне агресора, който пристигна от запад. Третият урок е, че би трябвало да гледаме нашите идеали и нашите ползи, и да не се подчиняваме на непознатите. Трябва да помним този урок и да помним, че нашият народен блян не съответсва на непознатите страни. Трябва ясно да дефинираме задачите и общите задания, които ни водят към бъдещето, а не да се взираме обратно и да гледаме към предишното, което в никакъв случай няма да се върне ”, добави акад. Денков.

“Съедининението не е инцидентно, еднократен акт, не е боен прелом, а продължение на Националноосвободителното придвижване на българския народ. Съединението става факт, тъй като е признато като цел и задача от всички българи ”, съобщи проф. д.и.н. Веселин Янчев.

“Съединението се реализира с помощта на луди глави, смели, дръзки, и отдадени на идеята на България. Такъв бе Захари Стоянов, който с един вестник “Борба ” съумя да убеди, че бъдещето не е при султана, а при княз Александър I ”, добави проф. Янчев.

“Съединението съумява, тъй като българското офицерство и армиите, изоставени от съветските учители, се сплотиха и в една същинска отечествена война, нанесоха удар на съседа, който се опита да се възползва и да откъсне български територии ”, сподели още той.

Венци бяха поднесени от името на Столична община, Министерство на защитата, ПГ на ГЕРБ-СДС, министър председателят и други

 

В програмата за празничното честване на годишнината участваха още и Националната гвардейска част, вокална групировка „ Български гласове " с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева, както и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС, ръководителят на СОС Георги Георгиев, министърът на защитата Тодор Тагарев, кметът на София Йорданка Фандъкова, Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Даниел Александров от ГЕРБ-СДС и др. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР