Трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света“.

...
Трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света“.
Коментари Харесай

Ботев, Ганди и Далай Лама мотивират от стената на класната ...

„ Трябва да бъдете смяната, която желаете да видите в света “. Едно пловдивско учебно заведение изписа на стената тази безконечна мъдрост на Ганди. И я извърши – като преобрази изцяло интериора, с цел да реализира мечтаната цел за стимулираща и вдъхновяваща просветителна среда за съвременно и качествено образование.



Днес ОУ „ Екзарх Антим I “ сподели на тържествено разкриване новата си модерна визия. Тя е реализирана в продължение на 2 година по план „ Обичам моето учебно заведение “ от фондация „ LightSource Сharity “ в партньорство с образователното заведение и с присъединяване на доброволци от учебната общественост. Татковци и учители се присъединили заедно да лепят на една от стените тапет с думите на Ботев: „ Само оня, който е свободен, единствено той може да се назова човек в цялостния смисъл на думата “. И да трансфорат друга класна стая в „ Приказен свят – свят на мъдрост, магии и добрина “, в която дори вълкът се усмихва на Червената шапчица.



За откриването дойдоха създателите на фондацията Артър и Албена Спърлинг. Той е роден на остров в Бермуда, само че е живял в  САЩ, Англия, Шотландия, Хърватска, Русия, Финландия и България, докосвайки разнообразни култури. Заедно с бизнеса си с хранителни добавки развива и своята задача да оказва помощ на децата по целия свят.



Съпругата му е българка - текстилен инженер и фешън дизайнер. Именно тя основава визиите. Директорката доктор Катерина Василева насочи от разстояние  видеопослание.



По плана всички 22 класни стаи, фоайетата и стълбищата сред двата етажа са изцяло преобразени, с цел да са децата в по-комфортна и стимулираща среда. Интериорният дизайн и фототапетите са подбрани според от наличните мебели и предмета, който се учи в пространствата, защото при започване на плана школото към момента било с кабинетна система. Всяка стая е в друг цвят. Отправя и свое обръщение. Сред тях е „ Ако носиш детството със себе си, в никакъв случай няма да остарееш ” на Том Стопард. И още: „ Висша мъдрост е да различаваш положителното от злото “, „ Откривам хубостта във всичко “. 



Стаята на 1. Б клас е морски свят с нимфа и думите на Далай Лама: „ Бъдете положителни, когато това е допустимо! Това в действителност постоянно е допустимо “. Хлапетата от 1. В пък всеки ден виждат  на влизане надписа: „ Когато се отправиш на път по лично предпочитание, и хиляда километра ще ти се сторят като един “. Между две девойки и две птици в полет са добавени още няколко мотивиращи изречения: „ Изпитвам наслаждение от живота си! Подкрепям другите с обич и добрина “.

Постери има даже в кабинетите на здравното лице, на психолога и в столовата. А посланията във фоайетата са свързани с опазването на природата: „ Мисля за бъдещето на планетата “.



Според екипа обновената среда покачва мотивацията на учениците и ги подтиква да напредват, основава възприятие за хармония и отговорност към заобикалящото. " Децата се усещат добре. В първите дни гледаха с удивление и интерес, идват с готовност на учебно заведение ", показа зам.-директорката Любомира Христова.



Тапетите са от пожароустойчива хартия, напоена с растително лепило, което се разгражда при полагането им.

„ LightSource Charity “ към този момент е преобразила доста учебни заведения по света и в България. У нас последно работи по обновяването на пловдивската ДГ „ Снежанка “ и ОУ „ Христо Ботев “ в Асеновград. Напълно друго към този момент наподобява и учебното заведение в Граф Игнатиево. Там в унисон с изискването на донора за присъединяване на локалната общественост деца, родители и водачи от авиобазата помогнаха с труд и благотворителни базари.

Цветовете от природата в учебно заведение и всички – с обща цел

Изследвания потвърждават, че хармоничното съчетаване на цветове и форми в учебната среда оказва положителна смяна на психологичното и физическото положение на децата. В еднообразните учебни здания постоянно липсва прохлада на цветове, присъщи за природата. Липсва мотивираща атмосфера, вдъхновяваща децата да учат с обич и предпочитание. Учениците губят естествената прочувствена връзка с красивото в живота и знанието. Често нямат и вътрешно чувство за хармония.

Затова плановете на " LightSource Charity “ внасят  свежестта на  цветовете от природата в клас, с цел да може децата да се усеща умерено и удобно. А красивите изображения да ги  вдъхновяват да търсят нови познания, да имат вяра в себе си и да следват фантазиите си, всяко от тях да може да каже:  „ Обичам моето учебно заведение! “. Проектът цели да възпита и предпочитание за взаимопомощ и отговорност, умеене за работа в екип – възпитаници, учители и родители да се обединят, споделяйки обща цел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР