Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде

...
Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде
Коментари Харесай

Идея: Да създадем регистър на педофилите, за да пазим децата

Трябва да бъдат направени законодателни промени, тъй че да бъде основан указател на педофилите, тъй като сега излежават съответна присъда отнемане от независимост и откакто я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво вършат. В другите страни това се следи и е категорично вписано къде работят, с цел да не може да не престават да експлоатират полово деца. Това мнение изрази Явор Колев, който е шеф на отдел „ Компютърни закононарушения ” към ГДБОП- Министерство на вътрешните работи на родителската среща „ От нас зависи ”, която се организира през днешния ден, предава БГНЕС.

Децата сред 8 и 14 години са най-застрашената група консуматори в Интернет пространството, заради нежната си възраст и липса на житейски опит. Затова и най-често виртуалното блудничество, половото изнудване, разпространяването на материали със полова употреба, а даже и кибер-тормоз, са свързани с деца, живеещи в проблематична фамилна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на надзор и заинтригуваност за това какво се случва с техните деца, до момента в който са пред компютъра. Фактът, че родителят е в прилежащата стая, а детето е на компютъра, не значи, че то е предпазено, съобщи Колев.

Оказва се, че едвам 52% от родителите са били осведомявани по тази причина, че техните деца са получавали известия от хора, които са желали да ги експлоатират полово. Момчетата по-рядко споделят на родителите си, както и на органите за реда, че са станали жертва на сходен тип посягане в обществените мрежи. Докато девойките, от своя страна, постоянно се „ влюбват ” в насилника си. Според Колев преди е имало към 200 уеб страницата за запознанства, където педофилите са „ върлували ”, до момента в който в този момент техните съществени канали са: Фейсбук, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и прочие Педофилът е един от нас, хора като вас, имат положително обучение, добър метод на живот и нормално се стремят да работят специалност, която е обвързвана с деца, заяви началникът на отдел „ Кибер закононарушения ”. Но съгласно него, към този момент педофилите не са единствено така наречен „ просто гледащи ”, а и производители на порнографско наличие с деца, онлайн груминг и сексторшън, по тази причина и родителите би трябвало да вземат дейна роля в процеса на цифрово ограмотяване.

Колев, заяви също по този начин, че тази седмица са заловили двама души от Дупница за педофилия. Всяко трето дете в България е общувало онлайн с чужд. Оказва се, че 94% от българчетата влизат всеки в обществената мрежа Фейсбук, като 40% от тях са с обществен профил, а това довежда и до редица проблеми, свързани с тяхната сигурност, тъй като нормално лъжат за същинската си възраст в обществените мрежи. Тези данни показа Георги Апостолов от Център за безвреден интернет. В проучване на центъра се твърди, че през последните шест години се е нараснал фрапантно тормозът, както в Интернет, по този начин и отвън него, защото 21 % от децата са споделили, че са получавали известия със полови подмятания в цифровото пространство. Сред най-популярните им занимания там, са обществените мрежи, където те са от 7-8-годишна възраст. Във възрастовата група 9-11 години към този момент 73% от децата са в обществените мрежи, където също доминира видео наличие. Осемдесет % от децата декларират, че знаят по какъв начин да създадат и да качат в интернет лично видео, само че едвам 48% от тях знаят кое наличие е правилно в Интернет. Не го вършат, тъй като нямат поддръжката на възрастните, а тъй като няма кой да им " отвори " това пространство, разяснява Апостолов. Над 4000 изображения с детски нецензурен изображения са докладвани за предходната година в Центъра за безвреден интернет.

Но за разлика от вярванията на възрастните, че най-големият и постоянно срещан риск за децата в интернет са педофилските похищения, Апостолов, заяви, че в действителност най-често децата са травмирани от дейности на техни връстници. Чрез основаване на подправени профили, разпространение на унизителни или деформирани фотоси и видеоматериали или на злословия, клюки и обиди, злонамерени мнения под сходно наличие или в профили на детето-жертва, се прави групово безчинство над обособени деца. Често пострадали са същите деца, към които има сходно отношение от връстниците им и в действителния живот. Съвременните цифрови деца са много по-добре осведомени за рисковете и заплахите, които могат да срещнат в интернет спрямо децата отпреди 10-ина години. Те са също по този начин и очевидци на онлайн-тормоза над техни връстници – сходно наличие най-често се възприема като „ занимателно “. Това е събитие, което ние определихме като онлайн-култура „ Омраза за развлечение “. Информираността обаче не ги прави доста по-неуязвими, съобщи Апостолов. Според него е належащо родителите да слагат стратегии на устройствата на децата им, само че не скрито, а да бъде разисквано авансово - за какво е належащо да влизат в профилите им, само че и в същото време с това да запазят доверието с тях. По време на събитието бяха раздадени на родителите наръчници, които да им служат като компас по отношението на придобиването им на цифрова медийна просветеност. Мисията на родителската среща „ От нас зависи ” е да се подтикват публични диспути за изгодите и вредите от технологиите измежду децата, само че и да разпространяват методиките и инструментите, които ще оказват помощ на родителите да основат една по-сигурна цифрова среда за своите деца. Това е първият наставнически конгрес, отдаден на детската онлайн сигурност. Събитието е проведено от Теленор в партньорство с Центъра за безвреден интернет, Асоциация Родители и „ Майко Мила! “ и е част от съпътстващата стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР