Трусът около избора на шеф на БНБ - на какво

...
Трусът около избора на шеф на БНБ - на какво
Коментари Харесай

Политолози: Може да се стигне до трета кандидатура за управител на БНБ


Трусът към избора на началник на Българска народна банка - на какво се дължи, има ли капацитет да разцепи обединението и по какъв начин ще завърши? Това разясниха в bTV Новините политолозите Първан Симеонов и Петър Чолаков.

„ Управителят на Българска народна банка основна служба несъмнено, тъй че това е опция да се премерят силите на партиите в ръководещата коалиция. Има подтекст, както желаете го тълкувайте, от позиция на тези тайни теории, които се развиват дали вероятно един или различен от претендентите няма да отвлече, както се споделя, държавната банка в една или друга неприятна посока, само че аз не бих влезнал в този подтекст. За мене той е по-скоро лекомислен. Тази обстановка трябваше да бъде избегната и да не се оферират политически фигури, а просто експерти “, сподели Чолаков.

„ То може и до там да се стигне в последна сметка - да остане една по-скоро професионална фигура или да се намисли някаква нова кандидатура. Остава патова обстановка, а когато двама се карат, трети може да завоюва “, добави Симеон Първанов.
Снимка: btvnovinite.bg

“Защо е значим този пост? Вероятно и по отношение на идното, надяваме се, влизане на България в еврозоната и обстановката с КТБ на времето сподели за какво е значим този пост “, уточни Симеонов.

Според него логиката демонстрира, че изборът на шеф на Българска народна банка няма да докара до разпад на обединението, в случай че има тематика, която да аргументи рухване на държавното управление това би била Северна Македония и участието ѝ в Европейски Съюз.

„ Помните преди време ГЕРБ се опитваше такива горещи картофи да ги трансферира огромната партия в обединението ги трансферира на дребните. Тук имаме поредност от рецесии, в които дребните ще пробват да трансферират горещия картоф на Петков. Това се случва и другото, което може да се случи, в един миг е да стартират да стават тематични болшинства, т.е. колаборации не по оста за и срещу Борисов, която наблюдавахме, а да вземем за пример по въпроса за военната помощ за Украйна колаборация по оста изток запад “, сподели Първанов.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Близо 70% от българите мисля, че по-скоро биха помислили Северна Корея да стане член на Европейския съюз, в сравнение с Северна Македония, тъй че не мисля, че биха рискували ръководещите. На пръв взор парадоксално, много друго с това, което следих при ръководството на Борисов, когато в действителност огромната партия в третия кабинет на „ Борисов “, несъмнено, ГЕРБ беше тази, която задуши патриотите, по-малките сътрудници в ръководството, а в този момент по-скоро поддръжката за „ Продължаваме промяната “ върви надолу, до момента в който Българската социалистическа партия, в случай че се регистрират последните изследвания, се повишава към %. „ Демократична България “ по-скоро качват. „ ИТН “ също вървят по скоро надолу. И тук е любопитно за какво това се получава. Получава се, съгласно мене, тъй като и „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия са много безапелационни, много разпознаваеми в позициите, които заемат, въпреки и да са диаметрално противоположни мнения и във връзка с войната в Украйна, наказания и по този начин нататък. Така че тук в действителност изкушението в дълготрайни дори бих споделил и средносрочен проект е да не се опитат един или различен сътрудник в обединението да натрупа актив на гърба на другите “, сподели Чолаков.

Според Първан Симеонов войната в Украйна е стабилизиращ фактор, тъй като никой не желае предварителни избори по време на подобен спор, само че макар че логиката е против това, от време на време тя не е решаваща: „ Нямаше логичност Путин да нападне Украйна, само че той я атакува “.

Чолаков също не предвижда предварителни избори в близко бъдеще и няма логичност в такава стъпка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР