Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от

...
Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от
Коментари Харесай

Авджии излязоха на лов и намериха 15 трупа

Труповете на минимум 15-16 диви свине са били открити от ловци по време на неделния лов в региона на община Върбица в Шуменско, оповестява "Монитор ". На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната администрация и полиция. Районът е отцепен.

Находката "изплувала " при откриването на сезона в ловището на Върбица. През последните седмици майстори на пушката разясниха, че поради дългото неявяване на ловците из горите, в този момент може да ги чакат изненади и прогнозите им се сбъднали.

Излезлите на излет се натъкнали на голям брой умрели глигани, като повече от половината от тях били във фаза на разлагане. Симптоматиката и масовостта давали съображение да се мисли, че става въпрос за свинска чума.

"Късно през вчерашния ден ни подадоха сигнал, посетихме региона, има в действителност умрели свине, през днешния ден ще бъде осъществено наново претършуване на региона и ще бъдат взети проби от откритите животни с цел да се откри съществуването на вируса на АЧС - разяснява в понеделник сутринта Тервел Стефанов. " - ловджийски специалист в СИДП.

На 6 август т. г. при обход на горските територии чиновници на ДГС "Върбица " бяха намерили полуразложено прасе в местността "Елешница ", на 10 километра от с. Бяла река.

Ден по-късно била изпратена проба за проучване, а Националната референтна лаборатория оповести позитивен резултат за вируса на Африканската чума по свинете, а регионът към "Елешница " беше блокиран. Тогава бяха затворени и туристическите пътеки, а в гората бяха сложени и камери за денонощен надзор на трафика на хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР