Трудовото законодателство и различните форми на труд трябва да бъдат

...
Трудовото законодателство и различните форми на труд трябва да бъдат
Коментари Харесай

Ето защо след пандемията нищо няма да е същото

Трудовото законодателство и другите форми на труд би трябвало да бъдат преразгледани, с цел да се отговори по най-оптималния метод на новата обстановка. Това разяснява Жасмина Саръиванова, специалист "Защита на работодателските ползи " в Българска стопанска камара.

Според нея са нужни по-конкретни инструкции за работата у дома, които да насочват и работодателите, и работещите какво тъкмо би трябвало да се съблюдава.

„ Надомната и отдалечена форма на труд участва в българското законодателство под една или друга форма, само че инспекциите, които трудовите инспектори ще правят, би трябвало да са ясни и прецизно дефинирани изключително на фона на пандемичната обстановка “, поучава тя.

Жасмина Саръиванова подсети, че в настоящето законодателство участват избрани правила за отдалечена работа, само че работодателите би трябвало деликатно да преценят обстановката и да дават оптимални инструкции, защото събитията постановат бързо взимане на решения и преструктуриране на формата на работа.

Експертът от БСК съобщи, че службите по трудова медицина са от изключителна значимост, като даже и "Европейската организация за сигурност и здраве при работа е предложила още при настъпване на пандемията всички дейности на работодателя да бъдат съгласувани със службите по трудова медицина ".

"По този метод ще могат да бъдат намесени и специалисти в региона на трудовата медицина, които да вземат отношение и да преценяват всички опасности ", счита специалистът от БСК.

На въпрос за четиридневна работна седмица тя е на мнение, че не съществува спънка в законодателството на България, само че предложи координиране сред двете страни, с цел да бъдат дефинирани осигуровките и добавената стойност на служащия, както и размерът на възнаграждението.

Как минават инспекциите от Главната ревизия по труда по отношение на отдалечената работа. Към кого би трябвало да са адресирани измененията в трудовото законодателство поради пандемичната конюнктура?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР