Трудовите пазари в САЩ остават устойчиви, а потребителското търсене -

...
Трудовите пазари в САЩ остават устойчиви, а потребителското търсене -
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: САЩ могат да избегнат рецесия тази година

Трудовите пазари в Съединени американски щати остават устойчиви, а потребителското търсене - мощно, макар повишението на лихвените проценти за битка с инфлацията. Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс и БНР. 

Според нея има от ден на ден доказателства, че Съединени американски щати могат да избегнат криза тази година и да реализират " меко приземяване " на стопанската система си.

Тя сподели още, че е имало здравословно прекосяване от непотребни покупки на артикули, които са били под ценови напън, назад към търсене на услуги и е имало по-разнообразни източници на напредък на стопанската система.

" Това дава известна обосновка за очакване, че Съединени американски щати ще избегнат изпадане в криза през 2023 година ", сподели Георгиева на първия си брифинг за 2023 година И в действителност, бих споделила, че даже и от техническа позиция (САЩ) да са в криза, тя ще е доста лека, добави ръководещият шеф на МВФ.

Шефът на МВФ също по този начин означи, че не чака последната прогноза за световен напредък от 2,7% за 2023 година да бъде намалена в идващия отчет на Фонда. Тя предвижда, че международната стопанска система ще доближи дъно в края на 2023 година или началото на 2024 година, като най-големият риск идва от войната в Украйна и обществените безредици.

Георгиева сподели още, че инфлацията остава " упорита " и че централните банки би трябвало да продължат да работят за реализиране на ценова непоклатимост.

Коментирайки обособените стопански системи, тя още веднъж уточни, че всяка една евентуална криза в Съединените щати ще бъде " лека ", до момента в който Китай би трябвало " да се трансформира в чист предявител за международната стопанска система “ доникъде на 2023 година Прогнозираният напредък на Китай от 4,4% за 2023 година ще зависи от за това по какъв начин азиатска страна се възвръща от политиката за " нулев Covid ", добави тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР