Трудовите книжки на всички работещи в България да бъдат сменени,

...
Трудовите книжки на всички работещи в България да бъдат сменени,
Коментари Харесай

Сменят трудовите книжки на всички работещи

Трудовите книжки на всички работещи в България да бъдат заменени, планува план на Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж на Министерския съвет, импортиран за 30-дневно публично разискване от обществения министър Бисер Петков.

След приемането му ще бъде анулирана сегашната разпоредба. Новата ще влезе в действие на 1 юни 2020 година От 2020 година по новия пример ще се издават книжките на постъпващите за първи път на работа, както и на изгубилите документа. Крайният период за подмяната на останалите е юни 2025 година

Причината за самодейността е наложителна смяна в наличието на документа според условията на промененото ни трудово законодателство. Сегашният пример е от 1996 година В новия ще бъде вписвана спомагателна информация, за която в сегашните книжки от 1996 година не са планувани полета. Други реквизити ще бъдат прецезирани.

В претекстовете си министърът изброява някои от проблемите, свързани със сегашните книжки.

"Констатирани са и проблеми, свързани с вписвания в трудовата брошура, като да вземем за пример: на данни за трудовия стаж при преустановяване на трудовото правоотношение; на данни при издаване на трудова брошура, когато са изчерпани страниците за вписвания в трудова брошура, издадена от предходен работодател; на данни при настъпване на смяна в събитията, свързани с трудовото правно отношение на служащия или служителя и други.

Съществен проблем е и неналичието на наредба по отношение на вписването на датата на предаването на трудовата брошура от и на служащия или служителя, когато трудовата брошура не е издадена от работодателя, страна по трудовия контракт.

Освен това се установи, че в настоящата разпоредба липсва наредба за регистриране в трудовата брошура на прекратяването на трудовия контракт посредством предписание от ревизия по труда, в случаите, когато работодателят прекрати активността си. Липсва уредба и на процедурата за регистриране в трудовата брошура на трудов стаж, открит по правосъден ред ".

Настоящите сини книжки ще бъдат сменени документи в цвят бордо на кориците, във формат 12х17 см, ще съдържат 32 бели страници. На лицевата и на задната страна на корицата ще написа "Република България " и "Трудова брошура ".

Въвежда се регистриране на код по НКПД, категория труд и други, както и условие за слагане на печат в трудовата брошура при преустановяване на трудовото правно отношение, посредством който да се обезпечава информация за датите на постъпване на работа, на преустановяване на трудовото правно отношение, основанието за преустановяване на трудовото правно отношение и продължителността на трудовия стаж.

Към момента слагането на този печат е открита процедура, която обаче не се ползва във всички предприятия, показва министър Петков в претекстовете си. Поставянето на този печат към този момент ще е наложително.

Отпада условието работодателят да води прономерован, прошнурован и удостоверен с неговия автограф и щемпел дневник за издадените от него трудови книжки, като се предлага този дневник да се размени с указател на трудовите книжки, в който се съдържа точна информация за предаването на трудовата брошура от и на служащия или служителя, без значение от кого е издадена тя.

Регламентира се процедура за регистриране в трудовата брошура на прекратяването на трудовия контракт посредством предписание от инспекцията по труда в случаите, когато работодателят прекрати активността. Регламентира се и процедура за регистриране в трудовата брошура на трудов стаж, открит по правосъден ред.

Премахва се експлицитната наредба за признание на трудов стаж при надомно трудово правно отношение предвид на събитието, че от 2011 година в Кодекса на труда категорично е регламентиран трудовият контракт за осъществяване на надомна работа и условията към работното време.

При привършване на наличните полета за регистриране на данни в новата трудова брошура работодателят ще е задължен да издаде продължение на трудовата брошура.

Новите книжки, издавани на хората, които постъпват за първи път на работа, ще са за сметка на работодателя, а при изгубване - според от това чия е виновността - надлежно на работещия или на работодателя. Ако страниците в книжката са изчерпани и се постанова издаването на продължение - за него още веднъж грижата ще е работодателят. Кой ще заплаща новите книжки в останалите случаи, попитахме МТСП и чакаме отговора им.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР