Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат

...
Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесе законопроект, чрез който трудовата книжка да стане електронна

Трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни. Това гласи импортиран законопроект от Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Законопроектът планува да се сътвори електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата брошура. По този метод чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра, показват от ПП-ДБ.

Данните, които сега се подават към Национална агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения. Законопроектът дава и спомагателна отбрана на чиновниците, защото ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите хонорари при предишни работодатели, настояват от обединението.

В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип.

Предвид дългия период, това е минимална административна тежест върху работодателите, като също така взема решение казуса с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура, се показва още в известието на ПП-ДБ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР