Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат

...
Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесе законопроект, чрез който трудовата книжка да стане електронна

Трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни. Това гласи импортиран законопроект от Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България ”.

Законопроектът планува да се сътвори електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата брошура. По този метод чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.
Данните, които сега се подават към Национална агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения.
Законопроектът дава и спомагателна отбрана на чиновниците, защото ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите хонорари при предишни работодатели.
В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип. Предвид дългия период, това е минимална административна тежест върху работодателите, като също така взема решение казуса с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура.

Етикети: ПП-ДБтрудова книжка
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР