Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат

...
Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат
Коментари Харесай

Божидар Божанов : Внесохме законопроект в НС, с който трудовата книжка става електронна


Трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни. Това планува импортираният в деловодството на Народното събрание законопроект на “Демократична България ” за изменение на Кодекса на труда, оповестиха от пресцентъра на групировката. 

Хартиената трудова брошура основава съществени административни усложнения както на чиновниците, по този начин и на работодателите, изключително в случаи на загуба и нужда от доказване на трудов стаж, се споделя в претекстовете на вносителите и група народни представители от Демократична България. Със законопроекта се основава електронен указател на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата брошура. Служителите ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а данните им ще бъдат предпазени, тъй че работодателите им да не могат да виждат какви са били трудовите им хонорари при предходни работодатели. 

Работодателите пък ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат  посредством програмните интерфейси данни на регистъра. Данните, които сега се подават към Националната организация за приходите, ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения. Въвежда се опция за оповестяване на правните отношения непосредствено към регистъра в Агенцията по заетостта, като двата режима ще съществуват редом, заради нуждата част от данните да са налични и на двете места. В дълготраен проект регистърът на заетостта ще се трансформира в единна входна точка за оповестяване на правни отношения.

В преходния интервал след построяването на регистъра работодателите ще  сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Агенция по заетостта, която ще провежда въвеждането им в структуриран тип. Предвид дългия период (2026 г.), това ще е минимална административна тежест върху работодателите, като в това време ще се реши казусът с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта ще се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите ще вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР