Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея

...
Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея
Коментари Харесай

Експерт: За да стане трудовата книжка електронна е нужен нов закон

Трудовата брошура е формален удостоверителен документ за вписаните в нея условия, свързани с трудовата активност на служащия или служителя.

В нея се вписват условия по отношение на данните от персоналните документи на служащия или служителя, неговото обучение, уговореното трудово заплащане, заеманата служба, дата и съображение за преустановяване на трудовото правно отношение и други, свързани с трудовите правни отношения.

Дали е допустимо за тази информация да бъде основан електронен указател, съдържащ сходни данни, които също да бъдат " формален удостоверяващ документ “, който служащите и чиновниците да употребяват при нужда, дава отговор специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов, представен от Pariteni.bg.

Преди всичко, с цел да бъде основан сходен указател, доста деликатно следва да се да се уточни възможността за прилагане на съответните електронните записи с данни на работещите като доказателствено средство при възможни разногласия. Това значи, че тези планове следва да бъдат регламентират в съответен закон, а не посредством препращане към подзаконов нормативен акт.

Въпросите, свързани със наличието на регистъра, неговото основаване и поддържане, обработването и достъпът до данните от него, периодите за подаване на данните в регистъра, опцията за корекции в регистъра и други, следва да бъдат ясно дефинирани от законодателството. 

Необходимо е да се гарантира сигурността на данните и достъпа до тях в електронния трудов указател. В това число да се подсигурява на служащите и чиновниците, че цялата информация, съдържаща се в трудовата брошура до прехвърлянето ѝ в електронен тип ще бъде непокътната в целокупност, в това число да се предвиди отговорност при грешки на преноса на данни от хартиената брошура в електронна такава и опция за оспорването им по правосъден ред, в това число и когато има неточности при автоматизирано пресмятане на трудовия им стаж. Също по този начин да се дефинира със закона лицето, което е отговорно да прави вписвания в електронната трудова брошура.

Няма по какъв начин да не обърнем внимание и на това, че следва да се подсигурява на служащите и служителите безплатен достъп до личния им електронен трудов запис. В множеството случаи практиката демонстрира, че в работата с администрацията, жителите следва да заплащат, с цел да получат информация от административен орган, въпреки че тази информация касае техни персонални данни.

Примерът с административната процедурата за издаване на свидетелство за съдимост, който в редица случаи се изисква при постъпване на работа и за който жителите следва да заплатят, е онагледяващ образец за процедура, която следва да бъде избегната при искане за приемане на информация, по отношение на персонални данни по какъвто и да било мотив. 

Разбира се, с изключение на ползите на служащите и чиновниците, не би трябвало да пропущаме и тези на работодателите. Ето за какво е важно да не се позволява основаването на непостижима спомагателна административна тежест за работодателите, както и да се планува задоволителен временен интервал след приемане на нормативните промени и основаването на електронния указател, с цел да могат работодателите да изпълнят отговорностите, възлагани им със закон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР