Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат

...
Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта. Това предвиждат
Коментари Харесай

ЕВРИКА: Трудовата книжка става електронна?

Трудовата брошура да стане електронен указател на заетостта. Това плануват промени в Кодекса на труда, импортирани в Народното събрание oт групата на Демократична България. Така работещите ще имат непрекъснат достъп до личните си данни. А работодателят няма да гледа какъв брой сте получавали на предходната работа. 

И бизнесът очевидно е склонен да има електронна трудова брошура. Заместник-председателят на Стопанската камара Мария Минчева изясни пред БНР:

„ Една част от редица документи особено в трудово-правните връзки, в които има доста хартия, доста подписи, които просто са ненужни, ние желаеме да се махнат “.

Агенцията по заетостта би трябвало да построи електронния указател в съдействие с Министерството на електронното ръководство до септември 24-та година.

Още две години по-късно работодателите и органите по назначение ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки и служебните книжки. Агенция по заетостта ще провежда въвеждането им в структуриран тип. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на Национален осигурителен институт. 

Един от вносителите на измененията - Божидар Божанов, твърди, че към този момент са изчистени сериозните въпроси от предходните планове за електронна трудова брошура.

И акцентира, че предлагането пази чиновниците, тъй като до този указател „ чиновници имат достъп до личните си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предходни работодатели. Сега на хартиената брошура това се вижда и в действителност това лимитира опцията на чиновниците да договарят за заплата “.

Божанов се надява измененията да минат през този парламент. Но не се ангажира със периоди.

Промяната може да стане за година, предвижда Мария Минчева от Стопанската камара. Министерството на труда няма още импортирано мнение по новия план. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР