Трудовата експлоатация като термин се избягва от институциите. Тази констатация

...
Трудовата експлоатация като термин се избягва от институциите. Тази констатация
Коментари Харесай

Институциите не назовават трудовата експлоатация

Трудовата употреба като термин се заобикаля от институциите. Тази констатация направи омбудсманът Мая Манолова по време на кръгла маса по проблемите, свързани с трудовата употреба.

Мая Манолова разяснява, че действително терминът се е " изпарил " от общественото говорене и се замества с нарушавания на трудовите права, нарушаване на трудовото законодателство, които обаче постоянно прерастват в трудова употреба.

Жалбите в институцията на омбудсмана, свързани с неизплатени трудови хонорари, са близо 4 000. Сумата, с която служащите се ощетяват на година от неточни работодатели, които не им изплащат възнагражденията, по данни на Главна ревизия по труда възлизат на близо 30 млн. лева на година.

Според Манолова актуалните типичен форми на трудова употреба са да работиш без да ти заплащат, да работиш изключително, да работиш без трудов контракт, да работиш в неприятни условия на труд.

Манолова установи, че предходната година са съумели да реализират значими промени в законите. По думите й в този момент провокациите са пред отчитането на работното време, защото поради сумарното пресмятане на работното време, действително осемчасовият работен ден в някои производства от дълго време е пропуснат.

Надежда Стойчева, изпълнителен шеф на Асоциация " Анимус ", сътрудник и главен уредник на днешния конгрес, разяснява, че трудовата употреба може да се смята като част от феномена на трафика на хора.

Манолова внесе в прокуратурата проблема на шивачките от Дупница
Манолова внесе в прокуратурата проблема на шивачките от Дупница

Шивачките от Дупница още веднъж не получиха забавените си заплати

Според Конвенция на Международната организация на труда " насилственият труд се дефинира като всяка работа или услуга, изисквана от обещано лице под опасността от каквото и да е наказване и осъществяването на която лицето не е изявило непринудено желание ".
Проблемът е, че трудовата употреба се смята за закононарушение, а нарушаването на трудовите права се смята за административно нарушаване, за което работодателите получават санкции.

Стойчева разяснява, че действително някои компании се движат по ръба на трудовото законодателство. Това са компании, които са във банкрут и служащите не са получили с месеци заплатите си.
В доста от случаите трудовата употреба е сведена до принудително насилване или полагане на насилствен труд. Понякога тя е обвързвана с машинация. Стойчева разясни, че феноменът трудова употреба се свързва и с трафика на хора.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов разяснява, че трафикът на хора е едно от сериозните закононарушения през днешния ден. Той изрази удовлетворението си, че паралелно с оперативната работа се поставят старания от неправителствения бранш за задълбочаване на съдействието, включването на синдикатите и представителите на бизнес бранш. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР