Трудова експлоатация на българи има както в България, така и

...
Трудова експлоатация на българи има както в България, така и
Коментари Харесай

Ант. Василева, Асоциация Анимус: Хората, обект на трудова експлоатация, често не са наясно с проблема

Трудова употреба на българи има както в България, по този начин и отвън България. Но в действителност случаите у нас сякаш не виждат такава публичност, като тези отвън страната и нещо, което е по-тревожно  - хората, които стават обект на този вид закононарушение и въобще като цяло на нарушаването на трудовите права, не се вижда задоволително даже от самите хора, от позиция на това, че те го одобряват за нормално  - че на всички се случва, в България се случва и не не си търсят правата. Това сподели в ефира на " Хоризонт да обед " Антоанета Василева от Асоциация " Анимус ". Асоциацията в партньортство с националния омбудсман провежда през днешния ден кръгла маса на тематика: " Трудова употреба, трудови права в България - законодателна рамка и провокации ":

Всъщност истината е, че трудовата употреба стартира с нарушение на трудовите права на хората и ние по тази причина през днешния ден се събираме с всички основни институции и неправителствени организации, с цел да създадем обзор на законодателната рамка във връзка с трудовите права и на закононарушението " трафик на хора за трудова употреба ". И да дискутираме намерено и искрено пропуските и провокациите, които има в законодателната рамка и които вършат следствието на тези случаи толкоз мъчно в България и освен.

Събитието, което през днешния ден организираме в партньорство с омбудсмана на България Мая Манолова е в действителност едно поредицата събития, които осъществяваме в границите на интернационалния план " Права на работното място - противопоставяне на трудовата употреба във всички стопански браншове в България, Полша и Румъния ",. Това е огромен интернационален план, който се организира в четири страни и имаме сътрудници във всяка една страна. Самият план в действителност е по-широк от това събитие и той цели да предотврати трудовата употреба, изключително в най-тежките  й проявления, когато приказваме за трафик на хора, и да усили броя на разпознатите случаи в другите браншове, изясни Антоанета Василева. Тя означи, че постоянно трудовата употреба се бърка просто с нарушаването на трудовите права в България:

Всъщност имаме два разнообразни закона  - едното е административно нарушаване, а другото е закононарушение по Наказателния кодекс. 

Искаме да предупредим хората какви опасности крият за подправените разгласи за работа в чужбина, която не са ревизирали добре, какви опасности се крият, когато не подписват контракт, без значение дали в България или отвън България и че даже да им се случи да попаднат в обстановка на употреба, това не е нещо нормално  - те би трябвало незабавно да потърсят правата си и ние по тази причина пледираме институциите също да извърнат по-голямо внимание на този проблем. 

Повече по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР