Трудностите при получаване на разрешение от Израел за чужд персонал

...
Трудностите при получаване на разрешение от Израел за чужд персонал
Коментари Харесай

Израел бави визите за Газа на десетки хуманитарни работници на ООН

Трудностите при приемане на позволение от Израел за непознат личен състав да работи в Израел и палестинските територии попречват напъните за приемане на помощ в линията Газа , където цивилните са изправени пред неминуем апетит, съгласно данни на Организация на обединените нации и филантропични служащи, представени от Ройтерс.

Шестима филантропични служащи от Организация на обединените нации и други групи, интервюирани от Ройтерс, показаха забавянето на визите като образец за администрация, която съгласно тях осуетява помощта за Газа , съвсем шест месеца след началото на офанзивата на Израел против бойците на Хамас.

Министерството на външните работи на Израел не отговори незабавно на искане за коментар. Израелски чиновник, който изиска анонимност, защото не е акредитиран да приказва обществено, уточни многото поръчки като проблем и също по този начин повдигна въпросителни по отношение на задачите на някои групи, като сподели, че някои филантропични служащи " имат планове, които не са филантропични " .
 Агенциите на Организация на обединените нации притискат Израел да позволи хранителна помощ за Северна Газа
Агенциите на Организация на обединените нации притискат Израел да позволи хранителна помощ за Северна Газа

Израел ще спре да работи с UNRWA в Газа, обвинявайки филантропичната организация в удължение на спора

Данните на Организация на обединените нации, споделени с Ройтерс, демонстрират, че 45 претенции за визи са в развой на разглеждане , повече от половината от които са били арестувани повече от два месеца, а няколко са били в застой минимум от ноември.

Още 20 претенции на Организация на обединените нации, висящи от края на 2023 година, са били изцяло оттеглени заради закъсненията. Засегнатите задачи са били или анулирани, или отсрочени, сподели източникът от Организация на обединените нации, който показа данните и изиска анонимност, опасявайки се от последици.

" Това забавя реакцията ни в Газа в миг, когато би трябвало да увеличим мащаба си и да имаме повече работна ръка, с цел да се оправим с интервенциите ", сподели източникът от Организация на обединените нации.

Списъкът демонстрира, че задържанията засягат 11 организации на Организация на обединените нации с 18 чакащи визи за организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци UNRWA; шест за Световната продоволствена програма; шест за Агенцията на Организация на обединените нации за децата; и две за Световната здравна организация.

Хуманитарните служащи споделиха, че по-рано Израел е споделил, че закъсненията са свързани с дефицит на личен състав, породен от огромния брой армейски резервисти, извикани за войната, която беше провокирана от офанзивите на ислямистката група против Южен Израел на 7 октомври.

Но представители на Организация на обединените нации споделят, че тежестта на бюрокрацията се е изострила от прекосяването на Израел към политика на даване на визи за най-много шест месеца, а не за една година, както беше преди войната.

Израел твърди, че UNRWA, която дава помощ и услуги на милиони палестински бежанци в Газа и района, подкрепя спора . за присъединяване в офанзивите на 7 октомври. UNRWA е уволнила обвинените служащи и се организира следствие .

Международни неправителствени групи също се оплакват от възходящите визови усложнения и споделиха, че някои чиновници са били блокирани на границата или са получили заповеди за депортиране.

Фарис Арури, шеф на Асоциацията на организациите за интернационално развиване (AIDA), представляваща десетки филантропични групи на Западния бряг и Газа, в това число благотворителната организация Oxfam, споделя, че е имало прекъсване на целесъобразните писма от израелското министерство на благосъстоянието и обществените въпроси, нужни за подаване на претенции за визи.

Това значи, че към 60 нови претенции за визи не могат да бъдат подадени , до момента в който " по-голямата част " от 57 филантропични служащи, чиито визи към този момент са изтекли, трябваше да изоставен, в това число доста висши чиновници, сподели той.

" Има доста проблеми за разширение на интервенциите за планиране или по-добро ръководство на реакцията при изключителни обстановки ", сподели той. " Имали сме проблеми в предишното, само че в никакъв случай не е било толкоз зле. "
 Експерт на Организация на обединените нации зове за оръжейно ембарго против Израел
Експерт на Организация на обединените нации зове за оръжейно ембарго против Израел

Военната акция в Газа била геноцид

Министерството на обществените грижи насочи Ройтерс към Съвета за национална сигурност (NSC) в кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, който не отговори на искане за коментар. Израелският чиновник, говорещ при изискване за анонимност, сподели, че NSC се е присъединил заради опасения за сигурността.

Някои от свободните работни места за филантропични служащи са в палестинските територии, до момента в който други са в Йерусалим, който служи като център за съгласуване на конвои за Газа с храна и медикаменти посредством израелски инспекции. Агенциите на Организация на обединените нации оказват напън върху Израел за повече достъп до Газа, до момента в който Израел упреква Организация на обединените нации, че не съумява да разпредели дейно помощта.

Трудностите с визите идват, откакто този месец Израел блокира влизането на шефа на UNRWA в линията Газа. Визата на различен почитан филантропичен чиновник на Организация на обединените нации не беше възобновена през декември, като Израел твърди, че е привързан.

We will no longer be silent in the face of the bias of the UN!

I decided to revoke the residence visa to Israel of the UN " humanitarian " coordinator Lynn Hastings.

Someone who did not condemn Hamas for the brutal massacre of 1,200 Israelis, for the kidnapping of babies and the…
— אלי כהן | Eli Cohen (@elicoh1)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР