Трудно се стигна до приемането на Закона за малцинствата в

...
Трудно се стигна до приемането на Закона за малцинствата в
Коментари Харесай

Българското малцинство в Косово е готово да бъде признато

Трудно се стигна до приемането на Закона за малцинствата в Албания. От страна на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) имаше напън. В първия ми работен ден през юни поканих на ръководителя на най-старото българско сдружение в Албания Хаджи Пируши, на идващия ден представител на другата организация и им споделих: "Момчета, какво вършим с Албания, за какво нямаме малцинство? ". Те споделиха, че изпуснали закона, тъй като нашата дипломация била слаба. Аз им споделих да се активизираме, да съберем подписи и за по-малко от 2 месеца събрахме 5000 подписа на пълноправни пълнолетни жители, който показаха своето българско национално схващане. Това сподели в студиото на ФАКТИ ръководителят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев по отношение на пътят към признаването на българското малцинство в Албания.

Той изясни, че обединяването на напъните на евродепутатите ни, ДАБЧ, Министерството на външните работи, вицепремиера Симеонов и премиера Борисов е довело до признаването.

"Преди два дни имахме съвещание на Комисията за българите в чужбина в Народното събрание, на която бяхме поканили представители на българската общественост в Косово. Те обявиха твърдо готовността си да бъдат приети като малцинство. По неофициални данни може да се приказва за към 60 000-70 000 души ", заяви Харалампиев.

Интересни детайлности за българите в Косово, коментар за смисъла на последните контракти с Македония, вести по отношение на взаимната работа на българския и украинския учебен министър, както и на какво бе знак рецесията с медиците ни в Босилеград, гледайте в диалога с ръководителя на ДАБЧ:

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР